Politika

Turska od 10. oktobra preuzima misiju NATO na Kosovu, na čelu misije general Ozkan Ulutaš

Komentari

Autor: Tanjug

05/10/2023

-

21:44

Turska od 10. oktobra preuzima misiju NATO na Kosovu, na čelu misije general Ozkan Ulutaš
Profimedia - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Turska će od 10. oktobra preuzeti od Italije komandu nad snagama predvođenim NATO-om na Kosovu i Metohiji, izjavio je danas portparol turskog Ministarstva odbrane kontraadmiral Zeki Akturk.

Kako prenosi Blumberg, Turska ima dobre odnose sa obe strane, pošto je razvila trgovinske veze sa Srbijom, dok s druge strane isporučuje borbene bespilotne letelice Prištini.

Turska vidi lični odnos predsednika Redžepa Tajipa Erdogana sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem potencijalno ključnim u sprečavanju eskalacije nasilja nakon prošlonedeljnog napada u selu Banjska, tvrde izvori upoznati sa ovim pitanjem. 

SAD su pozvale Srbiju da povuče svoje trupe sa granice i pozove na odgovornost organizatore nasilja u kojem su ubijeni kosovski policajac i još tri osobe.

Evropska unija je takođe izrazila zabrinutost zbog najgoreg sukoba od kada je Priština proglasila nezavisnost od Srbije 2008. godine.

Turska planira da apeluje na Srbiju i Kosovo da se uzdrže od akcija koje bi mogle da unište godine napora na normalizaciji dobrosusedskih veza, rekli su za Blumberg neimenovani izvori. 

General-major turske vojske Ozkan Ulutaš stigao je u utorak na Kosovo i Metohiju da preuzme komandu nad misijom, koja uključuje oko 600 turskih snaga.

Rukovodstvo Alijanse prati doprinos Turske sličnim naporima NATO-a i ističe istorijske i etničke veze sa Balkanom, koji je nekada bio deo Otomanskog carstva. 

Trenutno je raspoređeno oko 3.500 NATO vojnika, što je značajan pad u odnosu na 50.000 koliko ih je bilo na vrhuncu prisustva Alijanse na KiM.

Turska tradicionalno podržava Prištinu, sa kojom deli verske i etničke veze, a nedavno je toj zemlji prodala šest svojih bespilotnih borbenih aviona Bajraktar ​​TB2 koje je Ukrajina takođe koristila za borbu protiv ruskih snaga, kažu ljudi upoznati sa ovim pitanjem, podseća Blumberg.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija