Politika

Tamara Vučić u Skoplju na konferenciji o telesnoj autonomiji

Komentari

Autor: Tanjug

06/10/2023

-

12:00

Tamara Vučić u Skoplju na konferenciji o telesnoj autonomiji
Tamara Vučić u Skoplju na konferenciji o telesnoj autonomiji - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić, odazvala se pozivu supruge predsednika Republike Severne Makedonije, Elizabete Georgievske, i ucestvovala na konferenciji "Moć izbora: telesna autonomija za žene i devojke".

Govoreći sinoć na panelu pod nazivom "Poziv za akciju", Vučić je poručila da je Srbija u poslednjih nekoliko godina ostvarila značajan napredak i usaglasila svoj pravni okvir sa međunarodnim kada je reč o rodnoj ravnopravnosti i telesnoj autonomiji. 

Tanjug/Rade Prelić

 

"Srbija je 2021. godine usvojila novi zakon o rodnoj ravnopravnosti, Nacionalnu strategiju o rodnoj ravnopravnosti, kao i Strategiju protiv rodno zasnovanog nasilja", poručila je Tamara Vučić. 

Dodala je da je, pored pravnog okvira, za osnaživanje žena i devojčica važan razvoj samopouzdanja i preuzimanje odgovornosti prema svom telu. 

"Mi žene, devojčice, majke, supruge, bake, sestre, ćerke, tetke moramo da budemo svesne svoje pozicije u društvu i velike, rekla bih slavne uloge koja nam pripada", istakla je Tamara Vučić. 

Govoreći o odgovornosti prema sopstvenom telu, osvrnula se na nedavno sprovedeno istraživanje u Srbiji koje pokazuje da jedan od pet starijih srednjoškolaca u Srbiji puši, više od polovine pije alkohol, a jedan od pet je otvoren za seksualni odnos na prvom sastanku.

"Zbog takvih podataka moramo da reagujemo i tražimo praktična rešenja. Upravo praksa pokazuje da su sport i kultura najsnažniji impuls za dobrobit mentalnog i fizičkog zdravlja i razvoja mladih devojaka. Zato uvek i na svakom mestu snažno zagovaram važnost hobija, ne samo za adolescente, već i za nas odrasle", poručila je Vučić. 

Tanjug/Rade Prelić

 

Pomenula je projekte "Ženski sportski institut" i "Pokret za žensku košarku" kao primere dobre prakse. 

Takođe, istakla je značaj početka besplatne vakcinacije devetovalentnom vakcinom protiv HPV, koja je počela prošle godine.

Regionalna konferencija "Moć izbora" okupila je, pored supruge predsednika Srbije, supružnike predsednika Albanije, Slovenije, Bosne i Hercegovine. Supruge predsednika Ukrajine i Hrvatske obratile su se video porukom. Tamaru Vučić je pre početka konferencije u Skoplju u Predsedništvu Severne Makedonije dočekala supruga Steve Pendarovskog Elizabeta Georgievska, koja je bila i domaćin skupa u Skoplju. Okupljene je pozdravio i predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski.
 

Komentari (0)

Srbija