Politika

Vučić za Euronews: Nije politički mudro da ucenjujete EU da uvede sankcije kome vi želite, ja to nikada ne bih uradio

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/10/2023

-

10:29

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

"Ima puno razlika među nama. Jedna od tih je to što ja nikada nisam tražio sankcije protiv bilo koga. Verujem da to nije fer, nije politički mudro, naročito ne da ucenjujete EU da uradi nešto što vi želite, i to protiv nekoga i ne u vašu korist. Ja to nikada ne bih učinio. Ali, u svakom slučaju, na zemljama članicama je da odluče", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić za Euronews reagujući na zahtev prištinske predstavnice Vjose Osmani da se Srbiji "uvedu sankcije" zbog događaja u Banjskoj.

Podsetimo, Osmani je na Samitu Evropske političke zajednice u Granadi, kojem prisustvuje i Vučić, pozvala Španiju da usvoji mere protiv Srbije i poručila da nema razgovora sa srpskim predsednikom dok se ne usvoje sankcije.

"Nema razloga za sastanak dok se ne usvoje sankcije Vučiću. Prvo sankcije, a onda možemo da razgovaramo o ostalom", rekla je Osmani u Granadi po dolasku na samit Evropske političke zajednice.

Osmani je rekla da je Španija, koja predsedava Savetom EU do kraja godine, doprinosi miru i stabilnosti evropskog kontinenta i poručila da se nada da će Madrid razumeti da, kako je rekla, "podržavanje agresora" nakon događaja 24. septemrba u Banjskoj neće pomoći miru i stabilnosti.

"Nadam se da će se Španija pridružiti drugim zemljama koje isto razmišljaju u Evropi da usvoji mere protiv Srbije zbog ovog užasnog čina, ne samo protiv Kosova, već protiv mira i stabilnosti i bezbednosti celog evropskog kontinenta", rekla je ona.

Lopandić: Osmani se postavlja tako da uslovljava EU

Duško Lopandić, potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji u razgovoru za Euronews Srbija ističe da se u poslednjih godinu i više dana nije videla spremnost, posebno sa prištinske strane da se vodi konstruktivan dijalog.

"Sad vidimo u Granadi kako se predstavnica Prištine postavlja kao da je ona ta koja bi mogla da uslovljava EU. Podsetio bih da je formalno gledano Kosovo pod nekom vrstom mini-sankcija. Naravno, sve se promenilo sa ovim incidentom i tragedijom u Banjskoj i sigurno u najvećoj meri utiče na sliku Srbije, koja je inače loša zbog spoljne politike i odnosa prema Rusiji i odstupanja od stavova EU", rekao je Lopandić i dodao da ne vidi drugu alternativu osim nastavka dijaloga.

Podseća i da su pregovori o pristupanju Srbije u EU praktično stali, ali naglašava da je Srbija sama sebe dovela i bez ovog incidenta u jednu nepovoljnu situaciju.

"Slika naše zemlje je sve negativnija u EU i možemo samo da pratimo debatu u Evropskom parlamentu, a videćemo deklaraciju kada bude donesena. Mislim da je do Banjske Srbija bila u minimalnoj prednosti u odnosu na Prištinu, odnosno kontruktivnija strana", kaže Lopandić i nastavlja:

"Ovo (Banjska) je iskomplikovalo odnose i nema sumnje da postoji politička odgovornost gospodina Vučića za njegovog saradnika Radoičića - bez obzira na to da li je Vučić znao ili ne, ali on mu je bio jedan od glavnih saradnika po pitanju Kosova"

Euronews

Lopandić očekuje da će se nastaviti diplomatski pritisci, ponajviše u vidu pretnji i mogućnosti određenih mera prema našoj zemlji. Ipak, smatra da će medijatori, pre svega, pokušati da obe strane ponovo vrate za pregovarački sto i traže da se deeskalira situacija na terenu.

"Kada se radi o srpskoj strani čini se da je to prihvaćeno, a kada se radi o prištinskoj, sumnjam - svaki put posle svakog sporazuma ili neke runde razgovora dolazilo je do nekih novih mera. Ovo sada u Banjskoj je dalo opravdanje Prištini da taj svoj pritisak na stanovništvo na Severu još više pojača", dodaje on.

Govoreći o razgovoru predsednika Vučića sa kolegom Emanuelom Makronom, Lopandić kaže da je gotovo sigurno da je glavna tema bilo upravo kako da se izađe iz situacije u kojoj se nalaze dve strane. Međutim, postavlja se pitanje i kakva je uloga EU kada je u pitanju stabilnost na Balkanu.

"Videli smo da se EU, iako je pokušala neku medijaciju i u Nagorno-Karabahu nije proslavila, s obzirom na to da se tamo radi o pravoj humanitarnoj katastrofi. I dijalog Beograda i Prištine je u veoma lošem stanju. Osnovno pitanje je kako da se dve strane vrate za pregovarački sto. To ćemo videti u danima koji dolaze, a možda i danas u stavu ako bude neke zajedničke deklaracije oko Kosova", zaključuje Lopandić u razgovoru za Euronews Srbija.

Brnabić: Mislim da je Vučić uspeo da otkloni opasnost od uvođenja sankcija Srbiji

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na samitu uspeo da otkloni opasnost od donošenja odluke o uvođenju sankcija Srbiji.

"Predsednik je imao veliki broj sastanaka tamo sa mnogo zvaničnika i razgovarali smo jutros oko pola jedan kada je završio. Želela sam da mu pružim podršku jer čak nisam ni sigurna da li u potpunosti razumem ogroman teret koji je preuzeo na sebe kako bi zaštitio Srbiju i srpski narod na KiM. Mislim da je uspeo da otkloni neposrednu opasnost od uvođenja sankcija, ali ne mogu da govorim o detaljima", rekla je premijerka za TV Pink.

Istakla je da je od incidenta u Banjskoj pokrenuta lavina dezinformacija iz Prištine, a da je predsednik svojom pribranošću uspeo da to zaustavi.

"Lavina dezonformacija od strane Prištine kako bi se Srbija napala i ta tragedija iskoristila za uvođenje sankcija Srbiji i predsedniku. On je uspeo neverovatnim napornim radom i fokusirano, i u tim najtežim trenucima pribrano i bez očajavanja da nastavi da radi. Rekla bih da je uspeo da zaustavi lavinu dezinformacija i stabilizuje situaciju", rekla je Brnabić.

Dodala je da je najvažnija poruka građanima da je ona uverena da je predsednik na samitu u Granadi uspeo da obezbedi da Srbija bude sačuvana.

"Verujem da je juče u Granadi predsednik uspeo da obezbedi da Srbija bude sačuvana, ne mogu da govorim o detaljima, ali mislim da je uspeo. Da li je prošla kriza i teška vremena - nisu. I dalje postoje ogromni pritisci sa svih strana, ogromni pritisici i iz regiona i, kao što su mogli da vide svi naši građani, i ogromna želja da se ova situacija u južnoj pokrajini iskoristi i uvedu sankcije Srbiji", ocenila je premijerka.

Ponovila je  da misli da je predsednik uspeo da neposrednu opasnost od uvođenja sankcija Srbiji otkloni, ali da sada ne može da kaže ništa više o tome.

Orban: Ideja o sankcijama Srbiji smešna, to je nemoguće

I mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da je ideja o uvođenju sankcija Srbiji smešna, kao i da je to nemoguće.

On je to rekao novinarinma uoči početka samita lidera EU i istakao da Srbi poslednje dve godine pate i trpe razne provokacije.

"Morate da razumete kako se Kosovo ponaša. Ne treba da provociraju Srbe", rekao je Orban.

Dodao je da bez Srbije nema stabilnosti na Balkanu i da treba pomoći Srbiji da stabilizuje region.
 

 

Komentari (0)

Srbija