Politika

Petković: Neophodno da Priština povuče korake ka deeskalaciji i ne izaziva nove krize

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

19/10/2023

-

14:36

Petković: Neophodno da Priština povuče korake ka deeskalaciji i ne izaziva nove krize
Petković: Neophodno da Priština povuče korake ka deeskalaciji i ne izaziva nove krize - Copyright Printskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa slovenačkim specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Anžejem Frangešom, koga je informisao o sveobuhvatnoj situaciji u pokrajini i istakao je da je neophodno da Priština povuče konkretne korake u cilju deeskalacije situacije na severu pokrajine i uzdrži se od jednostranih, nasilnih i protivpravnih akcija kojima svakodnevno teroriše srpski narod i izaziva nove krize i tenzije na terenu.

Sastanku je prisustvovao i ambasador Republike Slovenije u Srbiji Nj.E. Damijan Bergant, navodi se u saopštenju Kancelarije. Petković je sagovornicima ukazao na konstantno institucionalno, političko i fizičko nasilje koje nad Srbima u pokrajini sprovodi režim premijera privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, a koje je 24. septembra dovelo i do tragičnih događaja u Banjskoj koje svakodnevno Kurtijev represivni režim koristi za dodatni obračun sa Srbima.

On je izrazio zabrinutost zbog učestalih, neosnovanih i protivpravnih hapšenja Srba, kao i zbog svakodnevnih akcija specijalne policije na severu pokrajine, koja ni po jednom sporazumu ne bi smela tu da se nalazi. Petković je podvukao da je Beograd odlučan da sva otvorena pitanja rešava mirnim putem u okviru dijaloga u pod posredstvom EU, kao i da je neophodno da Priština formira Zajednicu srpskih opština na koju Srbi sa KiM čekaju više od 10 godina i što je obaveza Prištine preuzeta u dijalogu u Briselu, ali da Aljbin Kurti svojim svakodnevnim potezima i zapaljivim izjavama ruši sve do sada postignute sporazume.

Kako se navodi, Petković je skrenuo pažnju i na činjenicu da vlasti u Prištini, na čelu sa Kurtijem, na sve načine pokušavaju da spreče sprovođenje lokalnih izbora na severu Kosova i Metohije, iako je Srpska lista izrazila spremnost da na njima učestvuje.

Zaključio je i da je Kurti "glavni krivac za trenutno, neodrživo stanje na terenu koje vodi pokrajinu i ceo region ka novim tenzijama i kriznim situacijama, što ne ide u pravcu deeskalacije, već direktne eskalacije stanja na KiM, dok Beograd i Srbi na KiM žele trajni i održivi mir na prostoru pokrajine".

"Priština koristi događaje iz Banjske za dodatni teror"

Petković je ranije danas razgovarao je sa ambasadorkom Nemačke Anke Konrad o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, i tom prilikom istakao da Priština tragične događaje od 24. septembra u Banjskoj koristi za dodatni teror i obračun sa srpskim narodom.

Petković je u razgovoru sa ambasadorkom naglasio da to rezultira odlivom srpskog stanovništva sa njihovih vekovnih ognjišta, navodi se u saopštenju. Dodao je da je Beograd čvrsto opredeljen za mirno rešavanje svih otvorenih pitanja i problema u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa sa Prištinom.

Direktor kancelarije za KiM je posebno naglasio da je Beograd preduzeo brojne korake u cilju normalizacije situacije na severu KiM, istakavši da Priština nije preduzela neophodne mere koje bi vodile smirivanju tenzija i deeskalaciji, već naprotiv svakodnevno povlači dodatne eskalatorne poteze s ciljem izazivanja novih kriza i tenzija i etničkog čišćenja srpskog naroda.

On je istakao poziv Beograda, ali i spremnost Srpske liste da učestvuje na lokalnim izboirma na severu KiM, prenevši svojoj sagovornici da Priština na čelu sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem koči i sabotira taj proces različitim uslovljavanjima i administrativnim preprekama jer zapravo ne želi da izbore sprovede.

Petković je sagovornici nabrojao glavne primere teškog položaja Srba u pokrajini, uključujući svakodnevna hapšenja i maltretiranja, posebno skrenuvši pažnju na činjenicu da je Azemu Kurtaju, koji je 6. januara ove godine pucao u srpske dečake Stefana i Miloša Stojanovića iz Gotovuše, ukinut kućni pritvor i da mu je dopušteno da se brani sa slobode.

"To jasno govori da za Srbe na KiM nema ni prava, ni pravde, niti ih može biti pod režimom Aljbina Kurtija", rekao je Petković.

Govoreći o ugroženoj bezbednosti i političkim problemima sa kojima se suočava srpski narod na Kosovu i Metohiji, Petković je posebno istakao prisustvo kosovske policije na severu KiM. Petković je naglasio da Beograd ostaje iskreno zainteresovan da se što pre sedne za pregovarački sto i da u dijalogu Beograda i Prištine dođe do kompromisnog rešenja, kojim bi se stvorili uslovi za trajnu stabilnost i mir u regionu.

Da bi se to dogodilo potrebno je, prema Petkovićevim rečima, da Priština urgentno deeskalira situaciju na terenu i omogući formiranje Zajednice srpskih opština, On je dodao da premijer privremenih prištinskih institucija to kategorički odbija, naočigled međunarodnih aktera. dodaje se u saopštenju.

Komentari (0)

Srbija