Politika

Đurić: Danas konferencija o Kosovu i Metohiji u Vašingtonu

Komentari

Autor: Tanjug

21/10/2023

-

08:07

Đurić: Danas konferencija o Kosovu i Metohiji u Vašingtonu
Đurić: Danas konferencija o Kosovu i Metohiji u Vašingtonu - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Konferencija posvećena Kosovu i Metohiji "Molitva za mir, stabilnost i pravdu", u organizaciji Ambasade Srbije u SAD, biće održana danas u Vašingtonu,  a otvoriće je ambsador Marko Đurić.

U uvodnom delu konferencije fokusirane na aktuelno pitanje KiM, pored ambasadora, govoriće direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon i vladika istočnoamerički Iriniej.

Cilj konferencije, koja će okupiti veliki broj uglednih Srba iz dijaspore, ali i predstavnike sprskih institucija sa KiM je da rasvetli represija koju srpski narod trpi pod režimom premijera privremenih prištnskih insitucija Aljbina Kurtija i da se američkoj javnosti pošalje zajednička, jasna poruka o kontinurianom kršenju ljudskih prava Srba na KiM što je, kako se navodi u pozivu na konferenciju, ključna stvar koja zahteva hitnu pažnju i delovanje.

Takođe, jedan od ciljeva je da predstavnici srpske zajednice uzmu aktivno učešće u uspostavljanju veza sa organizacijama posvećenim zalaganju i promeni politike prema KiM.

Ovo je prvi put da se u organizaciji države Srbije organizuje skup isključivo posvećen Kosovu i Metohiji na prostoru SAD.

"Konferencija će okupiti veliki broj uglednih Srba iz dijaspore sa željom da ih što vise uključimo borbu za istinu o položaju Srba na Kosovu i Metohiji, kao i u lobiranje za srpske interese. Želimo da budu još bolje informisani da te činjenice mogu bolje da prenesu američkoj javnosti, kao bi se naš glas čuo još dalje”, izjavio je Gujon iz Vašingtona za Tanjug.

Dijaspora, kako je naveo, razume dva jezika, dva pristupa, dva mentaliteta i zna kako da na najbolji i najrazumljiviji način predstavi istinu Amerikancima. 

''Oni su najbolji most imeđu matice Srbije i svih drugih delova sveta, oni su deo naše zajedničke borbe za Srbiju i za srpski narod gde god on da živi'', rekao je Gujon koji će se kako je dodao skupu obratiti i na jednom od panela koji će biti posvećen humanitarnom radu na KiM.

Gujon će tada govoriti kao prvi čovek humantirane organizacije Solidarnost za Kosovo, osnovane u Francuskoj 2004. godine, a koja pruža pomoć Srbima sa KiM na više nivoa, kao i Keti Fenslou koja je na čelu organizacije ''Our Sebrs'' iz Čikaga. Na panelu će govoriti i Dušan Kozarev ministar/savetnik.

Prvi panel biće posvećen kršenju ljudskih prva na KiM, a na tom panelu govoriće jedan od vodećih sudija sa severa KiM Nikola Kabašić, gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić i rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Nebojša Arsić.

Konferencija je, između ostalog, rezultat novoustavnovljenog kanala komunikacije između Srbije i srpske dijaspore u SAD započete početkom godine na konferenciji Jačanje veza, koju je ambasada Srbije organizovala u Vašingtonu.

Komentari (0)

Srbija