Politika

U Kragujevcu održan tradicionalni Veliki školski čas: Sećanje na nedužne žrtve

Komentari

Autor: FoNet

21/10/2023

-

13:12

U Kragujevcu održan tradicionalni Veliki školski čas: Sećanje na nedužne žrtve
U Kragujevcu održan tradicionalni Veliki školski čas: Sećanje na nedužne žrtve - Copyright Tanjug/Nebojša Raus

veličina teksta

Aa Aa

Tradicionalni Veliki školski čas, posvećen civilnim žrtvama ratnog zločina koji su počinile nemačke okupacione snage 21. oktobra 1941. godine, održan je danas u Kragujevcu, a vence na spomenik u Šumaricama položili su državni i gradski zvaničnici.

U znak odmazde zbog akcije pokreta otpora u kojoj je ubijeno 10 i ranjeno 26 vojnika nemačkog Vermahta, streljano je 2.796 civila iz Kragujevca. Među streljanima bilo je i 300 đaka i profesora Prve kragujevačke gimnazije, koji su iz školskih učionica odvedeni na streljanje u Šumaricama.

Tanjug/Nebojša Raus

 

Vence na humku streljanim đacima i profesorima položili su predsednik Skupštine Srbije Slobodan Orlić, predsednica Vlade Ana Brnabić, gradonačelnik Kragujevca u ostavci Nkola Dašić, predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović delegacija učenika i profesora Prve kragujevačke gimnazije, predstavnici brojnih ambasada i diplomatskog kora.

Obeležavanju 82. godišnjice najveće i najbolnije tragedije u istoriji grada prisustvovalo je više ministara, ambasadori i predstavnici brojnih ambasada, kao i predstavnici gradova pobratima Kragujevca.

Tanjug/Nebojša Raus

 

Među prisutnima je bio i bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić, sa sinom, Radomirom, bivšim gradonačelnikom Kragujevca. Na ovogodišnjem Velikom školskom času izvedena je poema "Šum Šumarice“, bosanskohercegovačog književnika Darka Cvijetića u režiji Marka Misirače.

Autor poeme Darko Cvijetić, rekao je FoNetu da Šumarice traže nove reči, nove poeme i nove tekstove i da ga je tema sama odabrala.

Meni je, na žalost, ratna tematika veoma bliska. Kroz moju poemu, kao i kroz svu moju literaturu, ja se igram identitetom do te mere da je veliko pitanje da li smo mi živi, a oni mrtvi. To je neki pokušaj da se ta stvar sveta na neki simbolički način dotakne na ovom mikro nivou, rekao je Cvijetić.

Tanjug/Nebojša Raus

 

Pre Velikog školskog časa, kraj spomenika streljnm đacima i profesorima održan je moleban koji je služio episkop šumadijski Jovan sa sveštenicima Šumadijske eparhije Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Današnjoj manifestaciji u memorijalnom kompleksu Spomen parka 21. oktobar prisustvovalo je više hiljada građana.

Komentari (0)

Srbija