Politika

Kancelarija za KiM: Opljačkana Crkva Svetog Arhangela Gavrila u srpskom povratničkom selu Osojane

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/10/2023

-

13:56

Kancelarija za KiM: Opljačkana Crkva Svetog Arhangela Gavrila u srpskom povratničkom selu Osojane
Tanjug - Copyright Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Noćas oko dva časa iza ponoći opljačkana je Crkva Svetog Arhangela Gavrila u srpskom povratničkom selu Osojane, u opštini Istok, saopštila je Kancelarija za KiM i dodala da posebno zabrinjava da do ovog napada dolazi nakon protivpravnog proterivanja igumana manastira Devine vode, kao i prekopavanja srpskih grobalja i kostiju u Kosovskoj Mitrovici.

"Sve ukazuje da je reč o sistemskom pokušaju zatiranja i skrnavljenja svega srpskog na prostoru Kosova i Metohije", navodi se u saopštenju.

Da je crkva obijena primetio je jutros oko sedam časova lokalni sveštenik, a pljačku su zabeležile i kamere na kojima se vide maskirana lica kako ulaze u crkvu.

"Srbe ovog metohijskog sela veoma je uznemirila ova vest, posebno jer su kao povratnici česta meta napada albanskih ekstremista, uzurpatora, pljačkaša, u kraju koji je gotovo potpuno etnički očišćen od Srba i crkve preddtavljaju mesta oko kojih se okupljaju i osećaju zaštitu i mir", navodi se i nastavlja:

"U periodu teške krize i sve neizvesnijeg života za Srbe na prostoru Kosova i Metohije, umesto smirivanju tenzija, svedočimo pokušaju sistemskog urušavanja srpskog postojanja na KiM. Sramno je da se u srcu Evrope suočavamo sa proterivanjem sveštenika, prekopavanjem srpskog groblja i srpskih kostiju, kao i napadima na vernike i objekte Srpske pravoslavne crkve. Sve ovo govori da je prištinski režim direktan saučesnik, a međunarodna zajednica nemi posmatrač u pokušaju tihog proterivanja Srba sa pragova njihovih domova, jer se ništa ne preduzima kako bi se ova zlodela sprečila", zaključuje se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Srpska lista poziva na otkrivanje počinioca

Srpska lista pozvala je sve odgovorne da se najhitnije uključe i otkriju počinioce napada na crkvu, kao i odgovornih za preoravanje srpskog groblja u Kosovskoj Mitrovici i progon igumana manastira Devine vode.

"Sistemsko proterivanje Srba i zatiranje srpskog postojanja na Kosovu i Metohiji pod režimom Aljbina Kurtija nastavlja se svakodnevno. Na udaru esktremista se nalaze naši građani, naše zdravstvene ustanove, a kao što je uvek bilo, sudbinu srpskog naroda deli i naša Srpska pravoslavna crkva", navodi se u saopštenju Srpske liste.  

Kako se navodi nakon stigmatiziranja naših manastira na najružniji način, progona monaha, skrnavljenja i prekopavanja srpskog pravoslavnog groblja rano jutros u metohijskom selu Osojanu, u opštini Istok obijena je crkva Svetog Arhangela Gavrila.

"Ovaj sramni čin, je još jedan u nizu pokazatelja stanja ljudskih i verskih prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, pod režimom Aljbina Kurtija, ali i odnos koji nadležne lokalne i međunarodne institucije pokazuju po pitanju poštovanja svojih obaveza prema mandatima koji su im povereni", navodi se u saopštenju.

 

Komentari (0)

Srbija