Politika

Kancelarija za KiM: Meštani Zubinog Potoka revoltirani jer će im Kurtijeva policija biti u blizini dece

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/10/2023

-

14:37

Kancelarija za KiM: Meštani Zubinog Potoka revoltirani jer će im Kurtijeva policija biti u blizini dece
Kancelarija za KiM: Meštani Zubinog Potoka revoltirani jer će im Kurtijeva policija biti u blizini dece - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da vlasti Aljbina Kurtija svakodnevno nastavljaju sa eskalatornim i jednostranim akcijama na severu Kosova i Metohije koje za cilj imaju podizanje tenzija i izazivanje novih kriza i ugrožavanje opstanka našeg naroda.

"Takva u nizu je i nova akcija Kurtija da baš na veliki srpski praznik Svetu Petku otpočnu radovi na gradnji policijske stanice Kosovske policije u neposrednoj blizini Osnovne škole 'Jovan Cvijić' u Zubinom Potoku i to na zemljištu koje je nekada pripadalo ovoj obrazovnoj ustanovi", navodi se u saopštenju.

Roditelji dece koja pohađaju ovu školu, ali i ostali meštani Zubinog Potoka, revoltirani su i zabrinuti zbog činjenice da će im kosovska policija biti u blizini dece.

"Tim pre, kada se zna da ta ista Kurtijeva policija maltretira i prebija srpsku decu, puca u nenaoružane Srbe, svakodnevno hapsi, presreće i maltretira miran srpski narod i da oni nemaju ni šta da traže na severu pokrajine po slovu sporazuma, a kamo li u blizini škola, navedeno je u saopštenju".

Posle nelegalno izgrađenih baza na severu KiM, u Zubinom Potoku i Leposaviću, gradnja policijske stanice u blizini osnovne škole novi je udar na mir i pokušaj zastrašivanja srpske zajednice koja na Kurtijevu policiju gleda kao na okupatorsku silu.

"Postavlja se pitanje na koje treba da odgovore i svi predstavnici međunarodne zajednice - zbog čega je Kurti odlučio da baš sada krene u realizaciju odluke stare pet godina i da gradi svoje policijske stanice u blizni osnovne škole i da li su slike teško naoružane tzv. kosovske policije ono što naša deca treba svakodnevno da gledaju i uz to odrastaju? I da li je to normalno bilo gde u svetu osim u Kurtijevoj 'demokratiji'", navedeno je u saopštenju Kancelarije za KiM.

Srpska lista: Izgradnja policijske stanice predstavlja pritisak

Srpska lista je takođe saopštila da najava izgradnje policijske stanice u blizini škole i vrtića u Zubinom Potoku predtavlja primer institucionalnog pritiska Prištine prema srpskom narodu.

Previše je primera represije i prebijanja građana u opštini Zubin Potok od strane pripadnika Kurtijeve policije, te je ovakav potez očekivano izazvao uznemirenje građana, navode u SL.

Kako kažu, ova odluka ima za cilj "stvaranje dodatnih tenzija i eskalacije situacije na severu Kosova i Metohije čime Kurti ignoriše pozive međunarodne zajednice za deeskalaciju i primenu sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština".

"Podsećamo javnost da Kurtijev režim iznosi lažne podatke o postojanju nekakve odluke iz 2018. godine o izgradnji policijske stanice, jer takva odluka nikada nije dostavljena lokalnoj samoupravi, niti je od tadašnjeg rukovodstva zatražena saglasnost niti odgovarajuće dozvole za izgradnju takvog objekta. Apelujemo na međunarodne predstavnike da obuzdaju Kurtija i spreče eskalaciju situacije na terenu te nastavak militarizacije naših opština. Sever Kosova i Metohije izgradnjom parapolicijskih baza od strane Prištine, sve više liči na zatvor na otvorenom ili Severnu Koreju, nego na evropska sela i gradove. Institucionalni pritisak koji Kurti vrši nad našim građanima, pa i nad decom je prevršio svaku meru i oni moraju hitno da reaguju. Isto tako zahtevamo reakciju i Euleksa i KFOR-a koji su odgovorni za bezbednost svih građana, ali i verujemo svesni da ovaj potez nije korak u pravom smeru u smislu deeskalacije situacije", navedeno je u saopštenju SL.
 

Komentari (0)

Srbija