Politika

Fon der Lajen u regionu: U Prištini poručila - Kosovo da olakša prihvatanje ZSO, Srbija da prihvati de fakto priznanje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/10/2023

-

15:44

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen započela je posetu regionu odlaskom u Skoplju, a danas je još boravila i u Prištini, gde se sastala sa kosovskom predsedicom Vjosom Osmani i premijerom Aljbinom Kurtijem. Osim što je u Severnoj Makedoniji navela da Evropska unija planira da pomogne zemlje Zapanog Balkana da ostvare reforme neophodne za integraciju u evropski blok investicijom od šest milijardi evra, ova turneja je bila prilika da još jednom ponovi neoophodnost da se Beograd i Priština vrate za pregovarački sto.

Ona je danas u Prištini poručila da Kosovo i Srbija treba da se angažuju tako da Kosovo olakša postupak za prihvatanje Zajednice srpskih opština, a da Srbija prihvati de fakto priznanje Kosova.

Fon der Lajen će u utorak posetiti Beograd i Podgoricu, a u sredu se očekuje njen dolazak i u Sarajevo.

"Severna Makedonija, Albanija, Srbija, Kosovo, Crna Gora i Bosna i Hercegovina treba da iskoriste ovu priliku za proširenje EU i da rade da usklade svoje standarde sa stasndardima evropskog bloka", rekla je Fon der Lajen u Skoplju, preneo je Rojters.

Ona je istakla i da je ogroman korak otvaranje zajedničkog tržišta na Zapadnom Balkanu, koje ima potencijal da poveća BDP za 10 odsto, prtenosi Telma.

"Potrebne su nam reforme za poslovnu zajednicu, efikasnu javnu upravu, a ključno je nastaviti reforme u pravosuđu i borba protiv korupcije", rekla je fon der Lajen. 

Kako je za Euronews Srbija rekla Branka Latinović, članica Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji, cilj ove posete je afirmacija onoga što je dogovoreno u okviru Berlinskog procesa. 

"To je pre svega jedan podsrtek Evropske komisije da zemlje regiona intenzivnije pristupe reformama. Imate jedan projektovan datum 2030. da li ćete ga postići, da li ćete biti blizu tog cilja ili ne, zavisi od reforme. Reforme su sada ključ i u tom kontekstu su sigurno i sva ova finanijska sredstva koja treba da im pomognu. Za reforme jedan širi kontekst to je širenje svesti, šta su prednosti članstva EU u perspektivi i mislim da nama nedostaje jedna sada intenzivnija kampanja šta su prednosti EU i šta je sve ovo što EU daje, ne samo nama nego regionu u celini", rekla je ona.

"Kosovo da olakša prihvatanje ZSO, Srbija da prihvati de fakto priznanje"

Predsednica EK poručila je danas u Prištini da Kosovo i Srbija treba da se angažuju tako da Kosovo olakša postupak za prihvatanje Zajednice srpskih opština, a da Srbija prihvati de fakto priznanje Kosova.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za medije sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani, o napretku Kosova i Srbije ka EU, evropska zvaničnica je istakla da je to moguće samo ukoliko normalizuju svoje odnose.

"Naravno, postoje određena polja gde treba da se angažuju obe strane, da sarađuju, mi pozivamo Kosovo da olakša postupak za prihvatanje ZSO, koje ostaje kao nacrt, a Srbija mora da prihvati de fakto priznanje. Dijalog EU je fokusaran na razgovore, to je način da napredujemo“, poručila je Fon der Lajen.

Fon der Lajen je rekla da snažno "osuđuje napad od 24. septembra" u Banjskoj.

"Takav napad je u potpunosti neprihvatljiv. On je u suprotnostima sa vrednostima EU i izvršioci treba da budu izvedeni pred lice pravde", rekla je ona.

Poručila je da je Kosovo u poslednjem periodu napredovalo i čestitala je na naporima na jačanju demokratije. Ona je podsetila da je EU podržala viznu liberalizaciju za Kosovo. 

Osmani je izjavila da kaznene mere prema Prištini treba ukloniti jer je, kako tvrdi, pokazala posvećenost deeskalaciji situacije na severu Kosova i Metohije. Osmani je rekla da je sastanak bio fokusiran na plan proširenja EU na Zapadni Balkan, objavio je Reporteri.

"Izbor je na vama"

Fon der Lajen je, nakon sastanka sa premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim, danas u Skoplju izrazila nadu da će vladajuća većina podržati ustavne promene. Nada se, kazala je, da će njihovo mesto biti uz državu i da će preuzeti odgovornost.

Tanjug AP/Boris Grdanoski

 

"Izbor je na vama i zato se zaista nadam da će sve stranke iskoristiti ovaj trenutak i podržati ustavne promene, jer je to za vašu budućnost zemlje i sve stranke su odgovorne za identitet Makedonaca", rekla je Fon der Lajen na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Kovačevskim.
Fon der Lajen je rekla da je cilj proširenja EU postavljen do 2030. godine, uz opciju da one zemlje kandidati koje su spremne mogu da ostvare to članstvo i ranije.

"Ono što je Makedonija postigla je impresivno. Na pravom ste putu. Napredak koji ostvarujete sa rešenošću da nastavite evropskim putem je vredan divljenja. U EU smo spremni da dočekamo Severnu Makedoniju sa njenim jedinstvenim identitetom i sopstvenim jezikom. Danas ih imamo 24, a jednog dana ćemo uključiti i makedonski jezik“, istakla je Fon der Lajen.

Razgovore sa delegacijom makedonske vlade ocenila je odličnim odlični, a zajednički zaključak da uspešnim okončanjem skrininga ostaje proces u Skupštini usvajanja ustavnih amandmana.
"EU je stalno radila na proširenju sa razumevanjem i poštovanjem za svaku naciju i videla je da treba da nastavite putem i usvojite ustavne amandmane i tako otvorite klaster 'Osnovi' već ove godine", rekla je Fon der Lajen.

Latinović: Poslednjih nedelju dana intenzivirani razgovori

Posle još jedne runde neuspešne diplomatske ofanzive Brisela, izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak najavio je da će uskoro pozvati glavne pregovarače u Brisel kako bi se razgovaralo o narednim koracima. Lajčak je u nedelju ocenio da bi fokus trebalo da bude na unapređenju implementacije sporazuma o putu normalizacije, bez preduslova ili odlaganja. Dodao je da su tokom razgovora u Briselu predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti bili spremni da sprovedu sporazum, ali da su imali nesuglasice oko modaliteta. 

Euronews

"Vidimo da poslednjih nedelju dana imamo jedan intenzitet razgovora i to na visokom nivou, i posete i saopštenja. Na Evropskom savetu, Kosovo, tačka o situaciji na severu ima oko 14 radova, a naredna tačka u vezi sa proširenjem Evropske unije na Zapadni Balkan ima samo dva reda, što samo govori o visokom stepenu zabinutosti u vezi sa svim onim što se dešava na KiM pre svega na severu i dinamičnom programu koji će stvoriti uslove za implementaciju", rekla je za Euronews Srbija Branka Latinović, članica Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji.

Kako je dodala, EU je stavila svoj kredibilitet iza čitavog ovog pregovaračkog procesa koji se odvija godinama i koji je u jednom periodu bio zaista obećavajući.
"Imali smo u jednom periodu puno toga što je ukazivalo da će doći do jednog postulata koji će stvoriti normalizaciju. Ti rokovi nisu dati, ali verovatno da je taj rok do sledeće godine, odnosno do narednih izbora za Evropski parlament i okončanje mandata Komisiji, naravno svako bi želeo da u završetku mandata ima nešto sa čime bi mogao da kaže evo mi smo završili, mi smo uradili ovaj jedan proces", rekla je ona.

Komentari (0)

Srbija