Politika

"Rat" plakatima pred izbore: Da li se političko nadmetanje pretvorilo u brutalnu političku borbu?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/11/2023

-

09:50

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U susret vanrednim izborima, koji su zakazani za 17. decembar, zaoštrava se politička kampanja u zemlji. Pojedini delovi Beograda izlepljeni su plakatima koji diskredituju vođe opozicionih stranaka, dok se u nešto manjoj meri po gradu mogu naći i nalepnice protiv najviših državnih funkcionera. Zbog čega se političko nadmetanje pretvorilo u brutalnu političku borbu i kako sve to utiče na građane?

"Kad se neko sroza toliko nisko da lepi plakate na kojima vas naziva Francuzem ili vam stavlja keče na glavu, dok su neke druge političare oblačili u ustašku uniformu, onda svakom normalnom građaninu ove zemlje treba da bude jasno da režim gubi kompas, koji je sve samo ne demokratski i koji bi bilo zdravo promeniti", ističe predsednik Novog DSS Miloš Jovanović. 

Međutim, od izbora nas deli mesec i po dana, pa se kao ključno pitanje nameće: kako ovakva kampanja utiče na birače. Reporter Euronews-a razgovarao je sa građanima koji su osudili ovakav stil političke borbe. 

Ni analitičari ne opravdavaju ovakve poteze. Upućeni u političke prilike u zemlji navode da se satanizacijom političkih protivnika dugoročno nanosi šteta celom društvu. 

Za Zorana Panovića, programskog direktora Demostata, nazivanje lidera opozicije "ustašama", ima loš efekat i na percepciju građana o zločinima koje su ustaše činile tokom Drugog svetskog rata. 

"Mi u propagandi političkoj uzimamo političke protivnike, evo sada su Grboviću stavili ustašku uniformu. Ako će na kraju da ispadne da su lideri opozicije i Milanović i Plenković ustaše, onda će neko da pomisli da te ustaše i nisu toliko strašne. To su te opasne stvari sa kojima se mi igramo u propagandi", zaključuje Panović. 

Da je način na koji u predizbornoj kampanji komuniciraju stranke neprikladan saglasna je i novinarka Ljiljani Smajlović. 

"Ta retorika unutra je strašno pogrešna. Ona je pogrešna i prema Pavlu, ali i kada ljude sa vlasti zoveš ubicama i kada ih neprekidno tretiraš kao biblijsko zlo i kao svog neprijatelja na Bliskom istoku", ukazuje Smajlović. 

S druge strane, po gradu se mogu naći i nalepnice na kojima su predstavnici vlasti u zatvorskoj uniformi. Razlika između ove dve vrste plakata je u tome što se iza poslednjih zna da ih širi opozicioni Pokret "Ćale, ovo je za tebe", dok plakati protiv opozicije nisu potpisani, pa se zvanično ne zna ko iza njih stoji.

Komentari (0)

Srbija