Politika

Euronews centar: Da li se posle navoda o de fakto priznanju Kosova menja pregovarački okvir Srbije sa EU?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/11/2023

-

22:27

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

De fakto priznanje Kosova - taj zahtev je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen prenela tokom posete Beogradu i Prištini. Poručila je i da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine ključna za evropski put Srbije. Vučić je na jučrašnjem sastanku istakao Evropsku uniju kao najvažnijeg ekonomskog partnera, ali je ponovio stav - Srbija ne može da prizna nezavisno Kosovo. Na pitanje novinarke Euronews Srbija, predsednica Evropske komisije objasnila je šta podrazumeva pod de fakto priznanjem Kosova.

"Radi se o implementaciji Ohridskog sporazuma. Ovaj Ohridski sporazum predviđa preduzimanje raznih koraka koje uključuju, na primer, priznavanje kosovskih dokumenata i institucija od strane Srbije. I to, sa druge strane ide zajedno sa uspostavljanjem zajednice srpskih opština koje mora da sprovede Kosovo. Ovo bi utabalo put za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije. Ovo je neophodan preduslov za put ka Evropskoj uniji", rekla je ona.

Predsednik Vučić je rekao da za Srbiju priznanje Kosova nije pitanje i da se ponosi da to ponovi pred predsednicom Evropske komisije.

"Mi znamo šta su naše obaveze iz dijaloga i te obaveze smo spremni da ispunimo. Imali smo sve papire koje je samo trebalo poštovati i principe usvojene, četiri dokumenta koja se odnose na ZSO, nijedan nije primenjen. Dobar deo tih principa stoji u predloženom statutu. Ja ne mogu da govorim dalje o detaljima zato što je dogovoreno sa velikom petorkom da ne izlazimo sa detaljima dokumenata", naveo je Vučić.

O tome šta je de fakto priznanje, da li se menja pregovarački okvir ili zapravo ništa novo nismo ni čuli večeras su govorili gosti emisije Euronews centar: Dragiša Mijačić, koordinator radne grupe Nacionalnog konventa o EU za poglavlje 35 i Pavle Kilibarda, pravnik.

Emisiju pogledajte u video-prilogu.

Komentari (0)

Srbija