Politika

Selaković na obeležavanju 110. godišnjice Bregalničke bitke: Bitku je dobio opanak spreman da oslobođenje plati krvlju

Komentari

Autor: Tanjug

02/11/2023

-

20:31

Selaković na obeležavanju 110. godišnjice Bregalničke bitke: Bitku je dobio opanak spreman da oslobođenje plati krvlju
Nikola Selaković - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Svečanom ceremonijom u MTS dvorani u Beogradu obeležena je večeras 110. godišnjica Bregalničke bitke.

Tim povodom, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković ocenio je da činjenica da danas slavimo i evociramo sećanje na te dane slave, ponosa, žrtve i ljubavi prema otadžbini svedoči o našoj rešenosti da, ''negujući kulturu sećanja, u našoj slavnoj prošlosti nalazimo nadahnuće za pobednički duh u našoj budućnosti''.

Kako kaže Selaković, i nakon 11 decenija odzvanja pitanje: "Koje je to bilo najmoćnije oružje naših predaka koje je u nemogućim uslovima uspelo da porazi brojnijeg i nadmoćnijeg neprijatelja?".

"Odgovor je samo jedan, draga braćo i sestre. Bio je to moral. Moral sa velikim M. Bitku i rat dobio je gunjac i opanak srpski, koji je vekovima uz gusle i deseterac pripreman da oslobađa kolevku Nemanjića, nemanjićke Srbije i koji je u oslobođenju bio rešen da plati svaku cenu do poslednje kapi svoje krvi", naveo je Selaković.

Kako kaže, tom pretku, seljaku, težaku, nesalomivom i slobodarskom duhu srpskom, posvećujemo ovo veče i ovu akademiju, ''boreći se protiv našeg najvećeg neprijatelja, najvećeg srpskog neprijatelja, boreći se protiv zaborava''.

Ministar Selaković istakao je da je njegovo zadovoljstvo još veće zato što su na svečanosti prisutna braća iz Bitolja, Skoplja, Kumanova, sa Kosova i Metohije, iz Republike Srpske, zapadnog Srema, istočne Slavonije, Krajine i Crne Gore.

U okviru ceremonije, organizovana je i izložba "Drugi balkanski rat na fotografijama i dokumentima" autora Dejana Antića.

Bregalnička bitka desila se 30. juna 1913. na reci Bregalnici, kada je Bugarska, nezadovoljna ishodom Prvog balkanskog rata, napala srpsku vojsku iznenada i bez objave rata, čime je započet Drugi balkanski rat.

Bregalnička bitka završena je trijumfom srpske vojske 9. jula, nakon čega je potpisan mirovni ugovor u Bukureštu, kojim je Vardarska Makedonija ušla u sastav Kraljevine Srbije.

Komentari (0)

Srbija