Politika

Orlić: Cenimo principijelan stav Rumunije po pitanju poštovanja suvereniteta Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

06/11/2023

-

17:24

Orlić: Cenimo principijelan stav Rumunije po pitanju poštovanja suvereniteta Srbije
Orlić: Cenimo principijelan stav Rumunije po pitanju poštovanja suvereniteta Srbije - Copyright Tanjug/NARODNA SKUPŠTINA SRBIJE

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić sastao se sa predsednikom Predstavničkog doma Parlamenta Rumunije Alfredom Simonisom, koji boravi u Republici Srbiji, u svojoj prvoj zvaničnoj bilateralnoj poseti od stupanja na dužnost. 

Orlić je istakao da Srbija posebno ceni principijelan, čvrst i na međunarodnom pravu zasnovan stav Rumunije po pitanju poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, te da iste vrednosti i principe bez izuzetka deli i Republika Srbija.

Orlić je sagovornika informisao i o izuzetno teškoj situaciji u kojoj se nalaze Srbi na Kosovu i Metohiji.

"Naš jasan stav iskazan je kroz reči predsednika Republike Aleksandra Vučića – da je Srbija posvećena očuvanju mira i stabilnosti, zna svoje obaveze, ali da nikad neće uraditi ništa što je protivno njenom Ustavu. Srbija se uvek ponašala ozbiljno i odgovorno, ali očekujemo da drugi ispune svoje obaveze, što je trebalo da urade još pre 11 godina“, rekao je Orlić.

Zahvalio je Rumuniji i na kontinuiranoj podršci Srbiji u procesu evropskih integracija, ističući da je članstvo u EU strateško opredeljenje naše zemlje.

Tanjug/NARODNA SKUPŠTINA SRBIJE

 

Orlić je ukazao na tradicionalno prijateljstvo i bliskost koji postoje između dve države i srpskog i rumunskog naroda, izrazivši uverenje da će dobri politički odnosi rezultarati daljim jačanjem saradnje u oblastima ekonomije, infrastrukture, energetike, kao i svim ostalim oblastima od obostranog interesa, čemu je Narodna skupština Republike Srbije spremna da pruži svoj puni doprinos. 

Izrazio je posebno zadovoljstvo što je Alfred Simonis, nakon stupanja na dužnost predsednika Predstavničkog doma Parlamenta Rumunije, u svoju prvu zvaničnu bilateralnu posetu došao upravo u Srbiju, što je još jedna značajna potvrda prijateljstva, ali ujedno i novi, snažan impuls jačanju sveukupnih odnosa dve države, posebno imajući u vidu da se ista realizuje 15 godina nakon poslednje posete najvišeg predstavnika Predstavničkog doma Parlamenta Rumunije našoj zemlji, navedeno je u saopštenju Narodne skupštine.

Tanjug/NARODNA SKUPŠTINA SRBIJE

 

Predsednik Predstavničkog doma Parlamenta Rumunije Alfred Simonis složio se da Srbija i Rumunija neguju tradicionalno prijateljske i bliske odnose i ponovio da Rumunija podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, kao i da će uvek podržavati evropske integracije Srbije, dodavši da iskustva Rumunije na tom putu mogu biti od velike koristi za našu zemlju. 

Izrazio je spremnost za nastavak saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa, kao i za njeno dodatno intenziviranje.

Dvojica sagovornika su tokom razgovora zajednički ocenili da je potrebno nastaviti snaženje ekonomskih odnosa i da postoji prostor da se dodatno uveća trgovinska razmena, kao i da je od izuzetnog značaja da se nastavi i sa radom na zajedničkim infrastrukturnim projektima, kao što je izgradnja auto-puta Pančevo-Temišvar, jačanju energetske infrastrukture i svim drugim planiranim aktivnostima, a da tome umnogome može da doprinese i dodatno povezivanje dva parlamenta, navedeno je u saopštenju Narodne skupštine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija