Politika

U hotelu Metropol Međunarodna konferencija o mineralnim resursima i protest ekoloških organizacija zbog Rio Tinta

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/11/2023

-

09:42

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Predstasvnici Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) koji su jutros protestovali ispred hotela Metropol u kojem se održava 13. godišnja Međunarodna konferencija o mineralnim resursima, upali su u hotel noseći transparente i uzvikujući parole protiv Rio Tinta.

Na konferenciji je najavljeno prisustvo ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović Handanović i ambasadora. Učesnici protesta su prvo razvili transparente ispred hotela Metropol na kojima je pisalo "Ne damo Jadar" i "Ko je ovde strani plaćenik". Iako im obezbeđenje nije dalo da uđu u hotel i prisustvuju konferenciji, predstavnici ekoloških organizacija su ušli uzvikujući "Rio Tinto, marš iz Srbije".

Predstavnici SEOS su se nakon što su završili protest u hotelu Metopol zaputili ka Ustavnom sudu da provere, kako su rekli, šta se dešava sa podnetom inicijativom za ocenu ustavnosti Zakona o izmenama i dopunama zakona o planiranju i izgradnji, a koju je u avgustu podneo Zlatko Kokanović iz Udruženja "Ne damo Jadar". On je rekao da su mu rekli da mora da pošalje zahtev pisanim putem i da će mu odgovoriti u narednim danima.

Euronews/Ana Mihaljčić

 

SEOS je juče u saopštenju naveo da najoštrije osuđuju održavanje "ovakvog skupa na koji nije pozvan niko od srpskih naučnika iz oblasti biologije, tehnologije, hemije, koji bi mogli argumentovano da diskutuju sa učesnicima i iznesu probleme koje rudarstvo nosi sa sobom".

"Nema ni predstavnika lokalnih zajednica koje su na različite načine ugrožene njihovim projektima", istakao je u saopštenju SEOS.

 

 

Komentari (0)

Srbija