Politika

Vučević povodom Dana finansijske službe: Težimo da dva odsto BDP-a bude za odbranu

Komentari

Autor: Tanjug

08/11/2023

-

15:51

Vučević povodom Dana finansijske službe: Težimo da dva odsto BDP-a bude za odbranu
Vučević povodom Dana finansijske službe: Težimo da dva odsto BDP-a bude za odbranu - Copyright Ministarstvo odbrane

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević prisustvovao je svečanosti, u Domu Garde na Topčideru, povodom Dana finansijske službe u Vojsci Srbije.

Ministar Vučević čestitao je Dan svim pripadnicima finansijske službe i poželeo da nastave i dalje da pažljivo, brižljivo, savesno i odgovorno upravljaju javnim finansijama, koje su budžetom Republike Srbije opredeljene za Ministarstvo odbrane.

"Vaš sektor angažovan je u mnogo oblasti i to nije samo pitanje isplata plata, već radimo i najkomplikovanije, najvažnije stvari uz podršku vašeg sektora, odnosno kroz podršku finansija – od nabavke naoružanja i vojne opreme, ulaganja u namensku industriju, penzijskog i invalidskog osiguranja, ulaganja u zdravstveni sistem, u infrastrukturu, u energetski sektor, sve što treba da obezbedi logističku potporu za rad Ministarstva odbrane i Vojske Srbije", rekao je ministar Vučević.

Kako je istakao, zajedničkim snagama teži se da dva odsto BDP-a Republike Srbije bude opredeljeno za Ministarstvo odbrane, kako bi to bilo upotrebljeno i realizovano u skladu s državnom politikom i državnim i nacionalnim interesima.

On je izrazio zadovoljstvo saradnjom sa pomoćnikom ministra za budžet i finansije Katarinom Pavičić i njenim saradnicima i dodao da su uvek imali konstruktivne sastanke.

Ministarstvo odbrane

 

"Verujem da će tako biti i u narednom periodu. Domaćinski se odnosite prema budžetu Ministarstva odbrane, da on ne bude restriktivan, u smislu razvoja svih potencijala koje Ministarstvo odbrane treba da razvija. Posebno sam ponosan na to što smo posle dugo godina vratili dopunski rad Vojnomedicinske akademije, čime smo stvorili bolje uslove za naše građane, da dobiju kvalitetan i efikasan zdravstveni tretman, ali i dodatne prihode za zaposlene na Vojnomedicinskoj akademiji", poručio je ministar odbrane.

On je istakao da su finansije "srce i kičma odbrane naše države, jer bez finansija ne možete ni da održavate, ulažete i razvijate odbrambene kapacitete Republike Srbije".

Pomoćnik ministra odbrane za budžet i finansije Katarina Pavičić rekla je da ubrzani razvoj Srbije nameće i potrebu za kontinuiranim razvojem finansijske službe, koja je tu potrebu pravovremeno prepoznala i aktivnosti usmerila ka reformskim projektima u organizaciji i funkcionisanju finansijskog poslovanja.

Ministarstvo odbrane

 

"Postavljeni su ciljevi da se obezbede infrastrukturni, informacioni, kadrovski i normativni uslovi za unapređenje sistema finansijskog upravljanja i novi informacioni sistemi za računovodstvo i plate. Realizacijom postavljenih ciljeva obezbeđena je veća efikasnost, sigurnost, smanjenje rizika i dostupnost izveštaja i informacija u realnom vremenu neophodnih za donošenje pravilnih upravljačkih odluka", istakla je ona i dodala da je, zahvaljujući kvalitetnim kadrovskim potencijalom finansijske službe, uverena u realizaciju i budućih postavljenih ciljeva.

Za posebno zalaganje i postignute rezultate u radu, Vučević i Pavičićeva dodelili su nagrade zaslužnim pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Dan finansijske službe obeležava se 8. novembra u znak sećanja na 1944. godinu, kada je formirano Finansijsko odeljenje pri Povereništvu narodne odbrane. Time je finansijska služba prvi put pravno konstituisana kao posebna služba u organizaciji vojske.

Komentari (0)

Srbija