Politika

Srbija usklađuje vizni režim sa EU: Vlada usvojila Plan o harmonizaciji

Komentari

Autor: Tanjug

14/11/2023

-

14:17

Srbija usklađuje vizni režim sa EU: Vlada usvojila Plan o harmonizaciji
Srbija usklađuje vizni režim sa EU: Vlada usvojila Plan o harmonizaciji - Copyright Tanjug/ Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Srbija usvojila je danas Zaključak o usvajanju Plana harmonizacije viznog režima Srbije sa viznim režimom Evropske unije. Usvojeni Zaključak je jedna od obaveza Srbije na putu evropskih integracija, saopštila je Vlada.

Otvaranjem pregovora Srbija je dobila spisak aktivnosti koje će se dalje pratiti i od kojih će zavisiti tempo evropskih integracija.

To, između ostalog, predviđa i sprovođenje aktivnosti na jačanju administrativnih i institucionalnih kapaciteta, kao i obezbeđivanje tehničke i administrativne podrške koja je neophodna za primenu usklađenog viznog režima, navodi se u saopštenju Vlade.

Na sednici Vlade Srbije takođe je usvojen Zaključak o dodeli jednokratne novčane pomoći građanima kojima je izuzetno ugrožen životni standard.

Ova odluka se odnosi na građane koji žive na teritorijama gradova Kragujevac i Kraljevo i na teritorijama opština Batočina i Knić, navodi se u saopštenju Vlade Republike Srbije. Za ove namene obezbeđena su sredstva u iznosu od 15.350.000 dinara.

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Zaključak da se u radni odnos na neodređeno vreme prime zdravstveni radnici koji su radili tokom pandemije kovida -19. Kako se navodi u saopštenju Vlade, odluka se odnosi i na saradnike i druga lica koja su radila na poslovima lečenja obolelih od zarazne bolesti Kovid-19. Odluka se odnosi i na lica koja su radila i na pratećim pomoćno - tehničkim poslovima u zdravstvenim ustanovama u javnoj svojini i privremenim objektima za smeštaj i lečenje obolelih od kovida.

Ranije danas, saopšteno je i da je Vlada Srbije izmenila je Uredbu o utvrđivanju programa dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom i povećala sredstva za tu namenu u 2023. godini sa 895 miliona dinara na 1,083 milijarde dinara. Vlada je izmenila uredbu 3. novembra, a ona je stupila na snagu 4. novembra.

Komentari (0)

Srbija