Politika

Dodeljen letački znak prvom pilotu po novom modelu osposobljavanja

Komentari

Autor: Tanjug

15/11/2023

-

23:45

Dodeljen letački znak prvom pilotu po novom modelu osposobljavanja
Dodeljen letački znak prvom pilotu po novom modelu osposobljavanja - Copyright TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE/ bg

veličina teksta

Aa Aa

Prvom polazniku Vojnostručnog osposobljavanja za rezervne oficire roda avijacije koji je stekao zvanje pilota Vojske Srbije, potporučniku Milanu Šariću, danas je svečano uručen letački znak na vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici.

Na svečanosti održanoj tim povodom pročitana je naredba komandanta Ratnog vazduhoplovstva i PVO o dodeli zvanja pilota aviona potporučniku Šariću, a letački znak mu je uručio zamenik komandanta ovog operativnog sastava Vojske Srbije brigadni general Brane Krnjajić, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Šarić je nakon završetka šestomesečnog vojnostručnog osposobljavanja prošao preobuku za školski avion "lasta", čime je stekao zvanje pilota i tako postao prvi oficir Vojske Srbije koji je na ovaj način stigao do tog letačkog zvanja.

Vojnostručno osposobljavanje rezervnih oficira roda avijacije mogu pohađati državljani Republike Srbije koji imaju završen fakultet i nisu stariji od 27 godina. Po završetku, polaznici se primaju u profesionalnu vojnu službu u činu potporučnika i započinju letačku obuku za vojnog pilota.

Plan i program ovog usavršavanje ustanovljen je početkom 2022. godine, čime je Vojska Srbije dobila nov način popune oficirima roda avijacije, kakav postoji i u mnogim stranim vazduhoplovstvima, dodaje se u saopštenju Ministarstva odbrane.

 

Komentari (0)

Srbija