Politika

Raspuštena Skupština Vojvodine, pokrajinski izbori 17. decembra

Komentari

Autor: FoNet

16/11/2023

-

11:36

Raspuštena Skupština Vojvodine, pokrajinski izbori 17. decembra
Tanjug/Otoš Andraš - Copyright Tanjug/Otoš Andraš

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Skupštine Vojvodine Momo Čolaković raspustio je danas vojvođansku skupštinu i raspisao prevremene pokrajinske izbore za 17. decembar.

Od 120 poslanika, 95 je glasalo "za" raspuštanje Skupstine, četiri je bilo protiv, a pet poslanika nije glasalo. Ovo je bila jedina tačka dnevnog reda današnje sednice - Predlog odluke o prevremenom prestanku mandata Skupštine Vojvodine.

Pokrajinski izbori biće održani 17. decembra zajedno sa prevremenim republičkim izborima i izborima u delu lokalnih samouprava u Srbiji.

Redovni pokrajinski izbori trebalo bi da budu održani 2024. godine, odnosno imajući u vidu da je sadašnji saziv konstituisan 31. jula 2020, rok za raspisivanje redovnih izbora je 2. maj 2024.

Uzimajući u obzir da je kratak vremenski razmak od decembarskih izbora za narodne poslanike do redovnih izbora za poslanike u Skupštinu 2024, celishodnije je, prvenstveno sa finansijskog, ali i tehničkog aspekta održati izbore za poslanike Skupštine Vojvodine 17. decembra, piše u Predlogu odluke.

Podsetimo, 6. novembra je izabran novi predsednik Skupštine AP Vojvodine, Momo Čolaković, nakon što je preminuo dotadašnji predsednik pokrajinskog parlamenta Ištvan Pastor.

Komentari (0)

Srbija