Politika

SAD uvele sankcije Miši Vaciću i Nenadu Popoviću

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/11/2023

-

17:17

SAD uvele sankcije Miši Vaciću i Nenadu Popoviću
SAD uvele sankcije Miši Vaciću i Nenadu Popoviću - Copyright Tanjug/Rade Prelić, Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Američko ministarstvo finansija uvelo je sankcije presedniku Srpske desnice Miši Vaciću i bivšem ministru u Vladi Srbije Nenadu Popoviću, navodi se na zvaničnom sajtu.

Na proširenoj listi sankcija američkog ministarstva je srpski političar Miša Vacić, zbog, kako se navodi, učešća na nelegitimnim referendumima o aneksiji koje je organizovao Kremlj na teritorijama Ukrajine pod ruskom okupacijom u septembru 2022, saopštio je Stejt department.

Na listi se nalazi i bivši ministar u Vladi Srbije Nenad Popović kao i kompanije povezane sa njim. Za Popovića se navodi da održava bliske veze sa Kremljom i "koristi svoju mrežu za koruptivne šeme u cilju ličnog bogaćenja.

Ovi pojedinci i entiteti ometaju ključne reforme i napredak ka pristupanju EU, ocenjuje se u saopštenju ii navodi da američka vlada ima za cilj da "promeni ponašanje onih koji su umešani i da se bori protiv lokalne korupcije, organizovanog kriminala i nezakonitih poslova i trgovine uticajem koji unapređuju ruski štetni uticaj”.

Na listi sankcija su i Savo Cvijetinović, Petar Đokić i Duško Perović iz BiH, Miodrag Davidović i Branislav Mićunović iz Crne Gore, kao i Ratka Kunoska Kamčeva, Irina Samsonenko i Sergej Samsonenko iz Severne Makedonije, objavljeno je na sajtu američke Kancelarije za kontrolu strane imovine.

Komentari (0)

Srbija