Politika

Boris Tadić u emisiji "Direktno sa Minjom" otkrio pravi razlog zašto se nije pridružio koaliciji "Srbija protiv nasilja"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/11/2023

-

22:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Lider Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić je u gostovanju u emisiji "Direktno sa Minjom Miletić" otkrio da je pravi razlog zašto se njegova stranka nije pridružila koaliciji "Srbija protiv nasilja" na predstojećim izborima, taj što je "jedan član", za kojeg je u daljem nastavku emisije potvrdio da je Dragan Đilas, zahtevao da mu se "zabrani javna reč u narednih nekoliko meseci".

Premda je ovu tvrdnju izneo javno, Tadić kaže da ne želi da naškodi rezultatu proevropske opozicije uprkos "ekstremno nekorektnom ponašanju prema SDS-u".

"Pokušao sam da objasnim ljudima sa kojima sam razgovarao da je zabrana javne reči povezana sa najmonstruoznijim totalitarnim režimom u svetu. Dakle, totalitarizam nastupa preko zabrane javne reči. Jedan od lidera ili lider koalicije, postavio je taj uslov, a očigledno ne zna da se tako nešto ne može uspostaviti", otkrio je Tadić.

Nakon završetka izbora 17. decembra, o tome će se jasno raspraviti "na ovaj ili onaj način", poručuje Tadić.

"Toliko ću samo reći. Reći ću i radi političke edukacije da se to ne može raditi jer je tako počeo fašizam. Ali, to je ujedno i karakteristika ovog režima, koji je šampion u gušenju slobode mišljenja - zašto bismo ga onda menjali sistemom koji to isto čini? Da naglasim da nisu to svi lideri koalicije 'Srbija protiv nasilja', samo oni koji imaju takve svetonadzore", pojasnio je Tadić.

Obrazloženje koje je koalicija "Srbija protiv nasilja" pružila za nepriključivanje SDS-a listi - da je Tadić "zakasnio sa izjašnjavanjem", ovaj naziva "naivnim i smešnim opravdanjem".

"Od početka smo prihvatali uslove koji su bili postavljeni za učešće na toj listi", naglasio je.

"Predložio sam im šta treba činiti, svi su se složili i onda se umešao još jedan političar (Dragan Đilas) koji je pokušao da mi zabrani da govorim. Ali, to limitira rezultat opozciije. Da smo ranije napravili plan, imali bismo situaciju u kojoj pobeđujemo Vučića. Ja znam kako se pobeđuje SNS i šta opozicija treba da radi, ali ona sledi agendu nekih drugih političara i šta ja tu mogu", rekao je Tadić.

Euronews

 

Kada je u pitanju pokušaj saradnje sa Draganom Đilasom, tvrdi da mu je savest mirna i da je "učinio sve što je mogao".

"Prihvatio sam sve normalne okolnosti, nenormalne nisam. Meni je savest potpuno mirna. Ako će neko lagati o prirodi naših pregovora - njemu na čast", rekao je Tadić i nastavio:

"Smatram da je bilo važno da proevropska opozicija bude zajedno, ako ne može, onda je moja obaveza da oni koji ni za živu glavu ne bi glasali ni za Vučića, ni za Đilasa, imaju drugu mogućnost. Pozvali smo Vuka Jeremića, ali on je hteo da ide sam, Miloš Jovanović takođe. Trenutno razgovaramo sa nekim drugim i zanimljivim ljudima", dodaje i najavljuje da će kroz nekoliko dana predati liste za parlamentarne i pokrajinske izbore u decembru.

"Sa Radulovićem tehnička koalicija, neće postojati nakon izbora"

Tadić je pojasnio da nije pregovarao sa koalicijom "Srbija protiv nasilja", već sa pojedinačnim strankama i njihovim liderima.

"Razgovarao sam sam skoro svim liderima te opozicije, osim sa Đilasom. Smatrali smo da zajedno treba da napravimo jedinstvenu listu, ali u poslednjim trenucima došlo je do veleobrta i rečeno je da stranka koju predvodim nije dobrodošla iz razloga koji su znani svim liderima, a to je da je jedan od njihovih lidera bio protiv toga", rekao je on u emisiji "Direktno sa Minjom Miletić".

Tadić kaže da je potom vodio razgovore sa strankama centra, ali i desnim, sa kojima je imao određene tačke susretanja - neprihvatanje francusko-nemačkog plana, poseban odnos prema sankcijama Rusiji i neodustajanje od evropskih integracija. Tako je i došlo do susreta sa Sašom Radulovićem, liderom Dosta je bilo, sa kojim će izaći zajedno na predstojeće izbore.

"Našli smo nešto što je zajedničko, ali moramo biti jasni - ovo je tehnička koalicija, ona neće nastaviti da postoji nakon izbora. Mi ćemo formirati odvojene poslaničke klubove i nastaviti da sarađujemo oko svih pitanja oko kojih imamo zajednički jezik"

Euronews

 

Na pitanje šta spaja njega i Radulovića, Tadić odgovara:

"Zajedno smo protiv francusko-nemačkog plana, za očuvanje teritorijalnog integriteta zemlje, kao i očuvanje unutrašnje kohezije srpskog društva. Ako već govorimo o ekonomiji, obrazovanju, investicijama i poljoprivredi, tu imamo jako mnogo sličnosti. Zapravo, nisam ni znao da ih imamo toliko. Primera radi, zakon koji su predložili o Kosovu i Metohiji je 'u tačku' ono što sam ja predlagao 2011. godine", rekao je Tadić i istakao da Radulović i on trenutno imaju puno razumevanje jedan za drugoga.

Iako bi u slučaju prelaska cenzusa na izborima formirali dva poslanička kluba, svakako bi nastavili saradnju u parlamentu.

"Mi već u zbiru imamo mnogo više nego što je cenzus, nemamo taj problem. Borićemo se svom snagom, siguram sam da ulazimo u parlament. Podsetimo da je Radulović ranije bio moj veliki kritičar, da nismo imali saradnju, a sada sada imamo toliko dodirnih tačaka. Imamo još jednu zajedničku tačku - borbu protiv orgnaizovanog kriminala i korupcije. To je Radulović radio u vreme mog mandata, dok sam se ja borio protiv organizovanog kriminala na najvišem mogućem nivou. Postigli smo izuzetne rezultate, ali je bilo potrebno nastaviti proces da ne bismo došli u situaciju u kojoj smo danas", napominje.

"Zašto je Srbija uopšte došla u situaciju da joj se predloži francusko-nemački plan"

Povodom stava o Kosovu i Metohiji, ali i šta bi se desilo sa Srbijom ako bi odbila tzv. francusko-nemački predlog (evropski plan), Tadić kaže da je bolje pitanje zašto je Srbija uopšte došla u situaciju da on bude predložen.

"Moja konferencija nakon razgovora sa Angelom Merkel... Još tada sam rekao da bi bilo veoma loše kada bi EU Srbiji nametala dilemu u kojoj bi se nudilo ili članstvo u EU uz prihvatanje nezavisnosti Kosova ili da ide svojim putem i pluta ko zna gde u političkom smislu. To bi bilo loše i za Srbiju i za EU. Praviti Srbiju bolesnikom Balkana, po mom mišljenju ekstremno je opasna greška koju su zapadni političari primenjivali na našoj zemlji nakon Miloševića. Na taj način se nisu uvažavali legitimni interesi"

Prisetio se da je njegov posao kao predsednika Srbije u to vreme bio dvojak - da spreči Zapad da uopšte predlaže neprihvatljiva rešenja zbog kojih će patiti i Evropa i svet.

"Rekao sam im da će presedanom koji prave (prihvatanjem nezavisnosti), ugroziti mir i da su učinili svet manje bezbednim mestom. I to se posle desilo u Gruziji, u Ukrajini, pa sada imamo potencijal ratnog raspirivanja svuda u svetu", ističe.

Euronews

 

Ono što je aktuelni predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao na konferenciji za medije kada je prvi put iznet francusko-nemački predlog - nije smeo, smatra Tadić.

"Ja nikada ne bih rekao da ga je Srbija 'u načelu prihvatila uz određene izminke i promene', nego bih istog trenutka otkazao konferenciju i poručio da nastavljamo pregovore na ovu temu, od njih se ne sme odustati. Dakle, nema ustajanja do poslednje tačke. Jer, kad se pređe crvena linija onda se kreće u totalnu katastrofu. Ja ga (evropski plan) ne bih prihvatio - bila bi teška cena za državu, mnogo veća za vlast. Ponavljam opet, mnogo veća cena bi bila po Vučića i naprednjačku vlast, ali ne za državu", istakao je Tadić.

Smatra da je malo znanja među običnim građanima o francusko-nemačkom predlogu, ponajviše zbog medija koji su, kako kaže, "zamešali" priču, da se tim planom zapravo predviđa da Kosovo postane članica UN. Na pitanje šta bi on predložio, odgovara:

"Moj predlog je bio fleksibilan i uzimao je u obzir interese velikih sila. Glavna tačka je bila neprihvatanje nezavisnosti Kosova. Ne mogu da govorim o svim aspektima tih predloga, postojala je ekstenzija koju bi Albanci imali problem da objasne... Ideja je bila da mi ne prihvatamo nezavisnost, a oni, po uzoru na Farska ostrva imaju pravo da tvrde da su nezavisni - ali, ne mogu u UN. Na međunarodnom planu se moglo diskutovati, to je bio fer i fleksibilan odnos. Mislim da je tako i Vučić trebalo da reaguje, da ide u kontranapad. On je bio u defanzivi i sada smo u teškoj situaciji", zaključio je Boris Tadić u razgovoru za Euronews Srbija.

Komentari (0)

Srbija