Politika

Martinović: Ishitrena i nelegitimna odluka o promeni naziva osnovne škole u Bujanovcu

Komentari

Autor: Tanjug

17/11/2023

-

18:37

Martinović: Ishitrena i nelegitimna odluka o promeni naziva osnovne škole u Bujanovcu
Tanjug/Zoran Žestić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar državne uprave i lokalne samouprave i predsednik Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa Aleksandar Martinović rekao je da je odluka o promeni naziva OŠ "Desanka Maksimović" u Bujanovcu u OŠ "Ismail Kadare", koja je doneta na sednici SO Bujanovac 15. novembra ove godine, bez podrške srpskih odbornika, ishitrena i apsolutno nelegitimna.

"Trebalo je prethodno obaviti konsultacije sa političkim strankama i odborničkim grupama koje zastupaju srpski narod u SO Bujanovac, kako bi se donela odluka koja bi bila usklađena i sa željama Albanaca i sa željama Srba", naveo je Martinović.

Umesto toga, kako navodi, srpski odbornici, ali i svi Srbi u opštini Bujanovac, stavljeni su pred svršen čin da je naziv osnovne škole promenjen, a u pitanju je Desanka Maksimović, jedna od najvećih srpskih pesnikinja, žena koja je bila čiste duše i otvorenog srca prema svim ljudima.

"Koordinaciono telo, predsednik Republike Srbije i vlada Republike Srbije i dalje drže ispruženu ruku prema Albancima i njihovim predstavnicima na jugu Republike Srbije, ali je ona, što se pokazuje i na ovom primeru, i dalje u vazduhu", ističe se u saopštenju.

Martinović navodi da, prema Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, ustanova može da vrši promenu naziva, pri čemu odluku o promeni naziva javne ustanove donosi organ upravljanja, uz saglasnost Ministarstva.

Zahtev za davanje saglasnosti za promenu naziva ustanove podnosi se Ministarstvu najkasnije do 31. decembra tekuće školske godine. Škola ne može da vrši promenu naziva u toku nastavne godine.

Koordinaciono telo podseća javnost da se sve aktivnosti ovog organa realizuju u skladu sa unapred utvrđenom politikom vlade, uz neophodnu koordinaciju rada državnih organa u čijoj direktnoj nadležnosti su oblasti od strateškog značaja za unapređenje kvaliteta života svih građana u ovom delu Srbije.

"Radi održanja pune političke stabilnosti i održanja principa vladavine prava, Koordinaciono telo se stara o poboljšanju uslova života svih građana, bez obzira na nacionalnu pripadnost, vodeći računa o posebnostima svih nacionalnih identiteta, u sferi zdravstva, obrazovanja, socijalnih pitanja i svih drugih oblasti društvenog život", navodi se u saopštenju.

Komentari (0)

Srbija