Politika

Priština primila zahtev o održavanju srpskih izbora na KiM

Komentari

Autor: Tanjug

17/11/2023

-

23:00

Priština primila zahtev o održavanju srpskih izbora na KiM
Vlada Kosova - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Privremene prištinske institucije saopštile su danas da su ''upoznate sa zahtevom'' da se predstojeći parlamentarni izbori u Srbiji održe i na KiM, kao i da će odgovor na taj zahtev biti ''u skladu sa ustavom Kosova'', i da će u izradi odgovora na zahtev biti konsultovan Briselski sporazum postignut između Beograda i Prištine.

''Sadržaj i detalji zahteva biće analizirani i naš odgovor će uvek biti u skladu sa zakonom i ustavom'', naveo je portparol vlade u Prištini Perparim Kreziju, a prenosi servis Radija Slobodne Evrope na albanskom jeziku.

OEBS je ranije obavestio vladu privremenih prištinskih institucija i "ostale strane" da su spremni da sprovedu prikupljanje glasova na glasačkim mestima na KiM "pod istim uslovima kao i u prethodnim slučajevima".

Kako je OEBS naveo, ovi uslovi uključuju saglasnost obe strane i pružanje bezbednosne podrške, uključujući i kosovsku policiju.

''Podrška kosovskih institucija je od suštinskog značaja za OEBS da preduzme takvu operaciju, kao što je prvobitno dogovoreno između Beograda i Prištine 2012. godine uz podršku EU i zemalja Kvinte. Obavestili smo Vladu Kosova i druge zainteresovane strane o zahtevu i u principu smo spremni da izvršimo operaciju prikupljanja glasova pod istim uslovima kao i u prethodnim ovakvim slučajevima. Ti uslovi uključuju saglasnost obe strane i obezbeđivanje neophodne bezbednosne podrške za operaciju, uključujući i kosovsku policiju", navodi se u saopštenju OEBS-a.

Poslednji parlamentarni izbori koje je Srbija organizovala i u kojima su glasali Srbi sa KiM bili su održani 21. juna 2020, i to prema ranijoj praksi, prema kojoj je glasove prikupljala misija OEBS-a na KiM, nakon čega su glasovi prebrojavani u Vranju i Raškoj.

Ta praksa ustaljena je 2017, i privremene prištinske institucije dozvoljavale su je do prošle godine, kada Priština nije odobrila da se izbori održe na KiM, nakon čega je direktor Kancelarije za KiM Vlade Srbije Petar Petković zatražio od OEBS-a da se predstojeći izbori održe i na KiM.

Komentari (0)

Srbija