Politika

Vučić: Moguće i dodatno povećanje plata i minimalca od maja ili juna

Komentari

Autor: Tanjug

18/11/2023

-

10:58

Vučić: Moguće i dodatno povećanje plata i minimalca od maja ili juna
Vučić: Moguće i dodatno povećanje plata i minimalca od maja ili juna - Copyright Tanjug/Nemanja Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da bi, pored predviđenog povećanja plata u javnom sektoru i minimalca od januara, na osnovu sadašnjih analiza moglo da dođe i do dodatnog uvećanja tih primanja od maja ili juna.

"Da podsetim, 30. decembra penzioneri dobijaju 20.000 dinara, 1. decembra korisnici socijalne pomoći dobijaju 10.000 dinara i negovateljice takođe. Od 1. januara idu 10 odsto povećanja plata u kompletnom javnom sektoru svuda, minimalac ide na 47.154 dinara", rekao je Vučić za TV Pink.

On je rekao da bi država možda već sada mogla da isplati dodatno povećane plate.

"Možda bismo mogli, ali mi to ne želimo da radimo zato što smatramo da je sigurnost i stabilnost naših javnih finansija od presudnog značaja i zato što nisu izbori pitanje života i smrti za nas, za nas je budućnost Srbije ključno pitanje", rekao je predsednik.

Vučić je najavio i da će biti mnogo promena u narednom periodu i da članstvo u stranci neće smeti da bude osnovni kriterijum.

"Zato sam rekao da će morati da bude mnogo promena, ne samo u javnim preduzećima gde ćemo potpuno sve da profesionalizujemo. Nemam ništa protiv toga što je neko član partije, ali to ne sme da bude osnovni kriterijum. Moraćemo mnogo toga kod sebe da menjamo", rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da nije srećan zbog onoga što se dešavalo u Pošti Srbije, jer je među onima koji su protestovali bilo najviše dobrih i odgovornih ljudi.

"Najveći broj njih 13 do 14 hiljada su dobri i pošteni ljudi. A onda imam problem sa direktorom tog preduzeća, jer se pitam a šta si radio sve vreme kad nisi čuo te ljude. Zasto ih nisi saslušao? Ako je predsednica vlade to mogla da reši za kratko vreme zašto to nisi rešavao ranije i više pažnje posvetio njihovim problemima", zapitao je Vučić.

Kada je reč o protestu poljoprivrednika rekao je da su neki njihovi zahtevi nerealni, i da plaćaju mininalnu cenu dizela, ali da samo treba da podnesu račun u roku od 14 dana da bi mogli da dobiju povraćaj za deo cene.

Vučić je najavio da će sutra biti otvoren novi stadion u Zaječaru.

"Sutra u Zaječaru otvaramo novi stadion i dolazi (predsednik UEFA) Aleksandar Čeferin. Sutra je velika fešta u Zaječaru, otvaramo našu Alijans arenu, a onda idemo u Leskovac, gde bi naši trebalo da pobede Bugarsku i da idemo na Evropsko prvenstvo, ako bude sve u redu", rekao je Vučić.

"Namenska industrija će potpisati ugovor vredan više stotina miliona evra"

Vučić je najavio da će domaća namenska industrija u ponedeljak ili utorak potpisati ugovor sa jednom prijateljskom zemljom koji će vredeti više stotina miliona evra.

"Svima se sviđaju naše puške, posebno haubice Nora. Ja sam doneo odluku kao vrhovni komandant i želim da upoznam ljude, da sa stokova ni jedno oružje, ni jedno oruđe ne može da ide van Srbije, ali ima pozitivnih vesti. Naša namenska industrija će dobiti verovatno najveći ugovor u ponedeljak ili utorak sa jednom prijateljskom zemljom koja nije u trenutnom ratnom sukobu i koja traži 48 haubica Nora", rekao je Vučić.

Naglasio je da će sledeće godine biti uloženo više stotina miliona evra u namensku industriju da bismo podigli svoje kapacitete.

"Možemo u milijardama da zarađujemo za našu namensku industriju, ali nemamo ljude, nemamo kapacitete, te mašine se dugo čekaju, moramo da kujemo brže, moramo da nalivamo brže, da ne objašnjavam sve", napomenuo je on.

Komentari (0)

Srbija