Politika

Protest poljoprivrednika politizovan? Jedan od organizatora blokada aktivan u opozicionoj partiji?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/11/2023

-

13:45

Protest poljoprivrednika politizovan? Jedan od organizatora blokada aktivan u opozicionoj partiji?
Protest poljoprivrednika politizovan? Jedan od organizatora blokada aktivan u opozicionoj partiji? - Copyright Fonet/Marko Dragoslavić

veličina teksta

Aa Aa

Deo poljoprivrednika već šest dana protestuje tražeći, kako kažu, "bolje uslove i pomoć države za opstanak poljoprivrede".

Oni su danas blokirali prilaze auto-putu u Novom Sadu, kao i dva izlaza na auto-put Subotica - jug i Žednik, tražeći da se ispune njihovi zahtevi, pre svega, da mogu da kupuju gorivo bez plaćanja akcize. Juče su takođe u Novom Sadu sa sat vremena zakašnjenja blokirali prilaz auto-putu Beograd-Subotica. Bolokada je, kako kažu, kasnila jer se čekalo da svi poljoprivrednici stignu. Proteklih dana oni su blokirali kružni tok koji takođe povezuje put iz Novog Sada sa auto-putem.

Kako je juče izvestio reporter Euronews Srbija, svi prilazi i izlazi sa auto-puta bili su zatvoreni, dok je put ka Zrenjaninu bio prohodan. Kako je preneo, nije bilo velike gužve, a bila je prisutna i policija koja je preusmeravala vozače na alternativne prvace. Tokom ove bolokade na auto-putu je bilo oko 30-ak traktora, ali veće gužve nije bilo.

Ministarka Tanasković: Protest je politički

S druge strane, ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković rekla je da su ispunjene sve tačke iz sporazuma koji je u maju dogovoren sa poljoprivrednicima i ocenila da je današnji protest politički.

"Ja sam njima na sastanku dala apsolutni iznos svake subvencije koja je isplaćena i procenat nigde nije manji od 97 odsto za svaku meru", rekla je Tanaskovićeva za Tanjug i dodala da još nije isplaćeno još samo ono gde se dokumentacija dopunjuje.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Kada je reč o uređenju tržišta i robnim berzama, Tanaskovićeva kaže da je ranije na sastanku sa poljoprivrednicima dobila predlog zakona za koji, kako je navela, nisu znali da je usvojen još 2021. godine.

"Oni sada kažu - hoćemo da se srede javna skladišta. Ja sam prva rekla, hoću, dajte predlog šta mislite da treba da se uradi. Ali ne možete da dajete predlog u kome će država da garantuje kroz kompenzacioni fond nešto što nećete da obezbedite sami. Ali sam za svaku vrstu predloga", rekla je Tanaskovićeva.

Ministarka je povodom zahteva u vezi sa izmenama zakona ili donošenja uredbi primetila da se to traži u trenutku kada skupština ne zaseda i dok je vlada u tehničkom mandatu što je, ističe, osnovno nepoznavanje sistema, dodajući da je to u ovom trenutku nemoguće.

Dodala je i da su podsticaju za priplodne mlečne krave i danas 40.000 dinara.

"Kažu da neće otići sa ulice dok se zahtevi ne ispune. A ovo je ispunjeno. Koji deo od nas tražite da ispunimo, osim dela koji se tiče zakonodavnog okvira koji nisu u mogućnosti da ispunimo u tehničkom mandatu vlade? Tako da je to čista manipulacija. Ovo je čist politički protest", rekla je Tanaskovićeva.

Jedan od organizatora protesta član "Zajedno"?

Inače, protest organizuju Ujedinjena udruženja poljoprivrednika Srbije koju čine četiri udruženja: Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Savez udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženje poljoprivrednika Aradac.

Printscreen

 

U prilog tezi ministarke Tanasković da je protest politički govori i činjenica da je predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata, jednog od udruženja koje predvodi protest, Dragan Kleut, koji je istovremeno i predsednik Gradskog odbora „Zajedno“ u Zrenjaninu i takođe savetnik za poljoprivredu Biljane Stojković iz „Moramo“.

Pored toga, u javnosti su se pojavile i informacije da je Kleut zaposlen i u kompaniji NIS, koja se žalila zbog protesta poljoprivrednika tvrdeći da im blokade prave problem sa poslovanjem.

Vučić: Spreman sam za razgovore, ali posle izbora

O protestu poljoprivrednika nedavno je govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je tom prilikom kazao da ima onih koji su lagali da gaje pšenicu, a da je satelitski snimak pokazao da je tamo šuma, te poručio da se novac daje "stvarnim poljoprivrednicima, seljacima, ljudima koji žive od toga, a ne prevarantima".

Dodao je i da deset godina pred izbore gleda istu situaciju, zato što svi misle da imaju pravo da ucenjuju pred izbore i da mogu da traže šta hoće.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

- Zato se nisam ni uključivao. Čekam da se neko pojavi posle izbora da im izađemo u susret. Ali kad pogledate brojeve, kada sagledate činjenice, onda vidite koliko više novca uložimo... - rekao je Vučić.

Osvrnuo se i na još jedan zahtev poljoprivrednika.

- Znate šta oni traže. Oni kad vam donesu račun da su platili da je plavi obojeni dizel, mi im to platimo. To je refakcija. A oni sad traže da dođu na pumpu da ne plate, pa da se ruši ceo sistem. Kako da to izvedemo? - upitao je Vučić i dodao da je spreman za razgovore sa pravim poljoprivrednicima, ali posle izbora.

Komentari (0)

Srbija