Politika

Zijade: UNMIK podržava izgradnju bolje budućnosti za sve na Kosovu

Komentari

Autor: Tanjug

21/11/2023

-

20:16

Zijade: UNMIK podržava izgradnju bolje budućnosti za sve na Kosovu
Karolin Zijade - Copyright Euronews/Anđelka Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Specijalna predstavnica generalnog sekretara UN i šefica misije UNMIK-a Karolin Zijade izjavila je da UNMIK podržava izgradnju bolje budućnosti za sve na Kosovu i Metohiji.

"Uprkos teškim vremenima i izazovnim okolnostima, naši postupci su važni. Naše akcije transformišu društva tako što ih stavljaju na put mirne koegzistencije i inkluzivnog, održivog prosperiteta", rekla je Zijade na otvaranju Foruma Ujedinjenih nacija na Kosovu za izgradnju poverenja, koji se održava u Solunu.

Ona je dodala da zajednice na KiM moraju da se prilagode poteškoćama i da prepoznaju da svaki veliki izazov može da preraste u nove prilike, navodi se u saopštenju pres službe UNMIK-a.

"Otpornost zahteva političku hrabrost, pragmatično vođstvo, solidarnost, snažan duh partnerstva, i iznad svega, negovanje poverenja", istakla je Zijade.

Bivša visoka predstavnica EU i potpredsednica Evropske komisije Ketrin Ešton navela je da je jedini način da se izgradi poverenje preuzeti problem i ponuditi rešenje.

"U pregovorima niko ne dobija sve, a ako hoćete da budete uspešni, onda svako mora da oseti da je nešto dobio", rekla je Ešton.

Bivša hrvatska ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić naglasila je da je u politici vreme najvažnije.

"U politici je vreme sve. Isti pristupi i rešenja koja su funkcionisala ranije možda više neće funkcionisati, ali ono što ostaje je cilj. Jedini način da se Jugoistočna Evropa stabilizuje jeste da svi uđu u EU, a mir, saradnja, demokratija i odgovornost su jedini način da se to dogodi", rekla je Pusić.

Forum UN na Kosovu za izgradnju poverenja obeležava petu godišnjicu napora UNMIK-a za izgradnju poverenja, koji teži većem angažovanju svih kosovskih zajednica u unapređenju odnosa među zajednicama i stvaranju neophodnih osnova za napredak uprkos narativima podele i izazovnim okolnostima, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da trodnevni forum u Solunu okuplja 120 predstavnika različitih zajednica i društvenih slojeva, uključujući prištinske institucije, civilno društvo, medije, žene i omladinske organizacije.

Oni će zajedno raditi na formulisanju konkretnih i delotvornih preporuka o tome kako dalje graditi poverenje na KiM u oblastima vladavine prava, jezičkih prava, zaštite životne sredine, građanskog učešća i inkluzije, medija i borbe protiv dezinformacija i ekonomskog osnaživanja u korist svih na KiM. 

Komentari (0)

Srbija