Politika

Petković na sastanku sa Bocan-Harčenkom: Srbima na KiM se svakodnevno gaze elementarna ljudska prava

Komentari

Autor: Tanjug

28/11/2023

-

16:12

Petković na sastanku sa Bocan-Harčenkom: Srbima na KiM se svakodnevno gaze elementarna ljudska prava
Petković na sastanku sa Bocan-Harčenkom: Srbima na KiM se svakodnevno gaze elementarna ljudska prava - Copyright Kancelarija za Kosovo i Metohiju

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Ruske Federacije u Srbiji, Aleksandrom Bocan-Harčenkom, sa kojim je razgovarao o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i o problemima sa kojima se suočava srpski narod u pokrajini. 

Petković je na početku razgovora istakao da je izuzetno važno što se na poslednjoj rundi razgovora na tehničkom nivou Beograda i Prištine, koja je održana nedavno u Briselu, razgovaralo o izradi statuta Zajednice srpskih opština, kao prvog konkretnog koraka u pravcu formiranja ZSO, koju srpski narod na KiM čeka više od 10 godina. 

Poseban akcenat razgovora Petković je stavio na težak položaj srpskog naroda u pokrajini koji eskalatornim i drugim nasilnim i jednostranim potezima svakodnevno ugrožavaju Aljbin Kurti i njegova vlast u Prištini.

"Srbima se svakodnevno gaze elementarna ljudska i građanska prava na Kosovu i Metohiji, brani im se da glasaju na izborima za narodne poslanike 17. decembra, hapse se bez ikakvih osnova i više meseci drže u kazamatima, dok Kurti politikom terora direktno ugrožava godinama građenu stabilnost na terenu. Istovremeno, Kurti na svaki način pokušava da na vlasti u četiri opštine na severu KiM zadrži svoje lažne gradonačelnike i preko njih dodatno ugnjetava srpski narod", rekao je Petković.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

 

On je ocenio i da je  Kurti, promovisanjem ideje "velike Albanije" i porukom da su danas takozvane KBS direktni naslednik terorističke organizacije UČK, direktno zapretio čitavom srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, ali da takve velikoalbanske ideje prerastaju i u pretnje po stabilnost čitavog regiona.

Petković je naglasio i da će uprkos neodgovornim Kurtijevim potezima, Beograd nastaviti da predano i posvećeno čuva mir i zalaže se za dijalog kao jedini održiv put ka normalizaciji odnosa sa Prištinom. 

Na kraju razgovora Petković je zahvalio ruskom ambasadoru i njegovoj zemlji na doslednoj podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Republike Srbije.
 

Komentari (0)

Srbija