Politika

Nova predizborna afera: Miketić optužuje institucije za pretnje uz eksplicitnu fotografiju, BIA negira te tvrdnje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/11/2023

-

13:30

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Posle tvrdnji o takozvanim "fantomskim biračima" i falsifikovanim potpisima za izborne liste u javnosti se pojavila još jedna predizborna afera. Narodni poslanik Đorđe Miketić tvrdi da iza pretnji koje je dobio u poruci sa nepoznatog broja, a u kojoj se nalazi privatna fotografija, stoje "država, institucije i BIA". Bezbednosno informativna agencija je, međutim, saopštila da nema nikakve veze sa tom aferom i da će istražiti slučaj.

Kako je sve počelo? Najpre je u emisiji Hit Tvit televizije Pink predsednik Srbije Aleksandar Vučić nazvao predsednika beogradskog odbora stranke Zajedno Đorđa Miketića "ljudskom sramotom", rekavši da ne može da govori o detaljima, uz napomenu: "on zna šta ja znam".

Odgovorio mu je Miketić na društenom mreži X napisavši da ne zna o čemu govori Vučić, ali da očekuje kampanju tabloida protiv sebe i da je, kako se izrazio, "mamu pripremio" na ono što sledi.

Onda je Miketić, ni 12 sati nakon izjave Aleksandra Vučića, na svom Tviter nalogu postavio tvit u kome se navodi da su mu sa nepoznatog broja upućene pretnje, uz fotorafiju na kojoj je on sa određenom ženskom osobom i koja je zamagljena. Rekao je da će podneti krivičnu prijavu protiv NN lica, a da će za svedoka pozvati Aleksandra Vučića za koga je rekao da je na televiziji najavio hajku protiv njega.

Dodao je da iza svega stoje "BIA, država i institucije" i da je sve to očekivao još pre godinu i po dana, kada je, kako je naveo, njegov stan obijen i kada mu je ukraden kompjuter. Kaže da je znao da će do "ovakvih stavri kad-tad doći".

BIA: Miketić nije predmet bilo kakvog interesovanja ili obrade agencije

Potom se oglasila i BIA koja je navela da su povodom Miketićeve eksplicitne fotografije pokrenuli istragu i da su eksperti BIA utvrdili da je reč o isečku dužeg snimka za čiji nastanak BIA ne snosi nikakvu odgovornost. 

"Posebno ističemo da Miketić nije predmet bilo kakve obrade ili interesovanja BIA", navedeno je u saopštenju.

"Želimo da upoznamo javnost da BIA sprovodi intenzivnu istragu koja za cilj ima utvrđivanje svih okolnosti u vezi sa samim snimkom i osobama koje se na njemu nalaze, uz poštovanje svih načela zakonitosti i privatnosti lica sa snimka", navela je BIA. 

U saopštenju BIA je pozvala Miketića da "prestane sa napadima na službe bezbednosti Srbije i predsednika Srbije" i da, pošto je u javnosti otvorio temu svog privatnog snimka, javno saopšti kako je, gde i pod kojim okolnostima i od strane koje osobe nastao snimak.

Opozicija podržala Miketića

Kada je reč o slučaju obijanja stana, Miketić je rekao da se to dogodilo pre godinu i po dana i da su iz njega pokupljeni stari hard diskovi i mobilni telefoni. Naveo je da je policija tada započela istragu, ali da do nikakvih zaključaka nije došla.

U celu priču se uključila nekadašnja funkcionerka MUP-a Dijana Hrkalović koja je rekla da se, kada je reč o Đorđu MIketiću, ne radi ni o kakvim snimcima, već da je on uradio nešto "mnogo gore i gadnije".

S druge strane, pojedini opozicioni lideri i stranke su stale u odbranu Miketića. Lider DS-a Zoran Lutovac je celu priču nazvao montipajtonovskom, uz navode da, kako on tvrdi, država ne zna ništa o onome što se dogodilo u Banjskoj, ali znaju šta ima na privatnom snimku Đorđa Miketića.

Stranka slobode i pravde je optužila Aleksandra Vučića da je on najavio, a da su "naprednački izvšrioci" realizovali puštanje u javnost privatnih snimaka Miketića. Pravnik Milan Antonijević je saopštenje BIA nazvao apsurdnim.

Vučić: Postoje stvari o kojima je sramota da se govori

Posle svega danas se ponovo oglasio predsednik Vučić koji je gostovao na televiziji Hepi. Rekao je da će se Bezbednosno informativna agencija baviti fotografijom koja je navodno upotrebljena za "pretnju" Đorđu Miketiću. 

"BIA će se pozabaviti snimkom, jer to nije slika već je napravljena izdvojeno, rečeno mi je da je to skinuto sa snimka, a taj snimak nije napravljen tajnom kamerom, već nekom, kako sam ja dobio informaciju iz BIA, to je snimak napravljen iz blizine. On je neki svoj kućni snimak upotrebio i on zna odlično ko ga je snimao i mislim da će BIA to pokazati", rekao je Vučić za TV Hepi.   

Na optužbe da "BIA priprema dokaze", Vučić je rekao da se ne pripremaju nikakvi dokazi, i da postoje stvari o kojima je sramota i da se govori.  

"Postoje stvari koje znamo, sramota da se o takvim stvarima i govori, i to nema nikakve veze ni sa muško - ženskim odnosima, ni sa žensko - ženskim ni muško - muškim i drugim odnosima. Ovo što je pokušao da podmetne sam je snimao", rekao je Vučić.   

Komentari (0)

Srbija