Politika

Proces proširenja EU: Može li Ohridski sporazum da bude deo poglavlja 35?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/12/2023

-

07:10

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Naredna nedelja u Briselu biće važna zemljama kandidatima za članstvo u Evropskoj uniji. Među ključnim temama na Samitu šefova vlada i država, koji se održava 14. i 15. decembra, biće i proces proširenja. Tom sastanku, prethodiće i sastanak ministara evropskih poslova zemalja članica koji bi trebalo da usvoje zaključke o politici proširenja za svaku zemlju kandidata pojedinačno. Nakon toga bi trebali da ih proslede i liderima država članica na usvajanje. 

U okviru nacrta tih zaključaka, u koji je Euronews Srbija imao uvid, između ostalog se traži i da se izmene merila za poglavlje 35, koje se tiču odnosa sa Prištinom. 

Naime, poslednji zaključak koji se odnosi na Srbiju i politiku proširenja, govori upravo o toj izmeni poglavlja 35 i u njemu se tačno navodi da savet traži od komisije i visokog predstavnika da hitno predlože savetu, pre kraja januara 2024. godine, dopune mera za ovo poglavlje. 

U ovom konkretnom 39. zaključku ne pominje se direktno na šta se to odnosi, ali se iz svih prethodnih zaključaka može zaključiti da se to podrazumeva da se sporazumi koji su usaglašeni u Briselu (27. februara - Sporazum o putu ka nomraliziacji) i aneks iz Ohrida, implementiraju u poglavlju 35, pa da se onda o tome naknadno i razgovara.

Vučić: Defakto bi zatvorili vrata za Srbiju

Međutim, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 1. decembra da ne misli da je moguće da se Ohridski sporazum, u celini, uvrsti u poglavlje 35, zato što bi time, kako je rekao, de fakto zatvorili vrata za Srbiju.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Vučić je podsetio da postoje stvari koje Srbija hoće da implementira, dodajući da je to nebrojeno puta rekao i francuskom predsedniku Emanuelu Markonu i nemačkom kancelaru Olafu Šolcu, i kako je rekao "svima drugima", kao i šta je to što je apsolutno nemoguće.

"Ako vi stavite u to da je članstvo Kosova u UN deo poglavlja 35, onda nam je jasno da ne želite Srbiju. Ne verujem da je to moguće i prosto mislim da takvu odluku neće doneti", rekao je Vučić.

Međutim, ova dva sporazuma pominju se i u ostalim zaključcima evropskih zvaničnika. Ono što se takođe navodi jeste i da savet žali što nema implementacije i to od obe strane. Dodaje se da se žali što nema sprovođenja ni onih prethodno dogovorenih sporazuma koji su pod okriljem Evropske unije, a koji su potpisale obe strane. 

Evropski zvaničnici takođe urgiraju i na Beograd i na Prištinu da što pre krenu sa implementacijom, kako kažu, u dobroj veri i bez preduslova, što uključuje i formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom. 

Ono što se, takođe navodi u ovom nacrtu zaključaka jeste da Evropski savet, odnosno sve zemlje članice, pozdravljaju spremnost i Beograda i Prištine da prihvate nacrt statuta ZSO predstavljen od strane evropskog posrednika i uz to da, kako se navodi, razumeju da je potreban dalji rad.

Ponavlja se i ovoga puta da je normalizacija odnosa ključna na evropskom putu obeju strana i da će obe strane propustiti važne prilike ukoliko do te normalizacije ne dođe. U izveštaju se pominju i događaji od 29. maja i 24. septembra na severu Kosova. Tu se posebno apostrofira i traži od Srbije da bolje sarađuje i da sve odgovorne privede pravdi. Isitče se željenje što to do sada nje učinjeno.

Mijačić: Ide se ka zaključku da nema implementacije sporazuma dok se ne reši pitanje ZSO

Koordinator nacionalnog konventa o EU za poglavlje 35 Dragiša Mijačić smatra da Beograd u procesu pristupanja neće moći da izbegne implementaciju Ohridskog sporazuma.

Euronews

"Sam sadržaj Ohridskog sporazuma je takav kako i jeste, ali on je prihvaćen od strane naše delegacije i verujem da Srbija neće moći da nađe načina da izbegne implementaciju tog sporazuma, s tim što negde se i ide ka zaključku da nema dalje implementacije ovog sporazuma dok se ne reši pitanje Zajednice srpskih opština, pitanje usvajanja statuta", rekao je Mijačić.

Kako dodaje, sada je na pregovoru plan implementacije tzv. sekvencijalni plan gde će se, kaže on, napraviti takvi koraci da se sa jedne strane očekuje nešto uradi Srbija, a nešto Kosovo.

"Negde ključni korak u tom planu jeste formiranje Zajednice srpskih opština, tj. usvajanje statuta i to se negde može očekivati u nekom narednom periodu", rekao je. 

"Uslovi za Srbiju se ne menjaju - potrebno je uskladiti i spoljnu politiku i raditi na reformama"

Mijačić ocenjuje da Evropa ima čvrst stav kada je u pitanju dalji evropski put Srbije i da će tražiti da se ispuni sve što sada podrazumeva i što će da podrazumeva poglavlje 35.

"Ovde se može očekivati da neka zemlja, na primer Mađarska, da donekle odloži taj proces usvajanja aneksa poglavlja 35 ali svi znamo koliko je evropska diplomatija čvrsta oko pitanja obaveza", rekao je on.

Dodaje da se uslovi Srbije ne menjaju, oni su, kaže, isti godinama. Dodaje da je EU prilično jasna oko toga  da bez pomaka u normalizicicji Srbija neće moći da napreduje dalje.

"Radi se na reformskom procesu, potrebno je uskalditi spoljnu politiku sa politikom EU i da se normalizuje situacija sa KiM. Ti uslovi su pristuni otkako Srbija pregovara. Dosta toga je i u rukama Pritšine. Teško idu ti pregovori. Ne postoji politička volja za normalizacijom kako u Prištini tako i u Beogradu", rekao je on.

Kako dodaje, potrebno je pored toga raditi na usklađivanjem spoljne politike EU i reformski proces.

Komentari (1)

Milovan

05.12.2023 09:58

Samo treba dobro da pazimo jer Rusofili i Putinofili nas vuku prema Rusiji i ubaci nam kamenčiće u opanke da ne idemo prema Evropi. Moraćemo što pre da sečemo i da se izolujemo od proklete Rusije. Rusija ide prema propast ali naša Srbija Bogami neće. Srbija zato mora odmah u EU.

Srbija