Politika

"Samo je pet žena na čelu izbornih lista": Koliko ih je ukupno na 18 proglašenih?

Komentari

Autor: FoNet

04/12/2023

-

10:44

"Samo je pet žena na čelu izbornih lista": Koliko ih je ukupno na 18 proglašenih?
"Samo je pet žena na čelu izbornih lista": Koliko ih je ukupno na 18 proglašenih? - Copyright Fonet

veličina teksta

Aa Aa

Akademija ženskog liderstva saopštila je danas da je na izbornim listama za republičke izbore od 2.817 kandidata za poslanike 1.200 žena, što predstavlja 46 dosto. 

Najviše žena je na listi "Ruske stranke" - 50 odsto, a sledi lista koalicije "Dobro jutro Srbijo" Dosta je bilo i Socijaldemokratske stranke, koja ima 48 odsto žena. Na trećem mestu je Savez vojvođanskih Mađara sa 46 odsto, navodi se u saopštenju Akademije ženskog liderstva, koja je u okviru kampanje "Izbori bez nasilja" analizirala zastupljenost žena na listama.

Prema analizi, od 18 lista na republičkom nivou samo je pet žena nositeljki liste. To su Marinika Tepić, Milica Đurđević Stamenkovski, Sanda Rašković Ivić, Marina Lipovac Tanasković i Ana Pejić.

Dve žene su prve na izbornoj listi, i to Milica Đurđević Stamenkovski i Selma Kučević. Zakonska obaveza je da se kandiduje minimum 40 odsto manje zastupljenog pola na listama na svim nivoima izbora.

Akademija ženskog liderstva upozorava da se izborna kampanja odvija u atmosferi punoj napetosti, nasilja i podela u društvu, kao i da je od početka kampanje zabeležen još jedan femicid. Podsećaju i da je od početka ove godine ubijeno 27 žena.

"Situacije sa lažnim potpisima na listama u koje su bile uključene istaknute žene, pretnje na društvenim mrežama i drugi brojni zabeleženi slučajevi nasilja nam govore o velikim rizicima kojima su izložene pre svega kandidatkinje i aktivistkinje, zatim žene u izbornoj administraciji, ali i žene koje glasaju", navodi se u saopštenju.

Akademija ženskog liderstva analizirala je izveštavanje medija o ženama u političkoj kampanji i ocenila da su političarke koje učestvuju u predizobrnoj kampanji u medijima gotovo nevidljive. Povremeno su, kako se navodi, prisutne premijerka Srbije i potpredsednica Srpske napredne stranke Ana Brnabić, nositeljka liste "Srbija protiv nasilja" i potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić i predsednica Srpske stranke Zavetnici i liderka Nacionalnog okupljanja-državotvorna snaga Milica Đurđević Stamenkovski.

Akademija ženskog liderstva kampanjom "Izbori bez nasilja" skreće pažnju na neravnopravnu trku "koju žene trče na izborima, jer za razliku od muških kolega, one moraju da se nose sa mnogo izraženijim nasiljem, pretnjama i uznemiravanjem samo zato što su žene".
 

Komentari (0)

Srbija