Politika

Eksperti Saveta Evrope kritikuju Kosovo, u izveštaju o ZSO, Dečanima i upotrebi sile: "Priština ovo da shvati ozbiljno"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/12/2023

-

18:27

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U izveštaju eksperata Saveta Evrope koji su se bavili prilagođavanjem kosovskog pravnog sistema standarima ove organizacije u koju je Kosovo podnelo zahtev za članstvo prošle godine, Priština je kritikovana zbog prekomerne upotrebe policijskih snaga na severu, a Kosovo je prikazano kao zemlja sa slučajevima nepoštovanja odluka sudova i međunarodnih sporazuma. S druge strane, kažu da se Kosovo smatra funkcionalnom parlamentarnom demokratijom, ida pravni okvir odgovara standardima Saveta Evrope. 

Reč je opširnom izveštaju dvojice nezavisnih eksperata Tomasa Markerta i Spoliopulua Akermarka, koji su krajem septembra boravili na Kosovu i Metohiji i koji su se bavili time koliko je pravni sistem Kosova usaglašen sa standarima Saveta Evrope, što je i jedan od ključnih koraka koji moraju da budu sprovedeni kako bi se razmatralo članstvo u ovoj organizaciji. 

Podsetimo, Priština je u maju prošle godine predala zahtev za članstvo u ovoj međunarodnoj organizaciji, a u aprilu ove godine dvotrećinskom većinom je odlučeno da se aplikacija prosledi Parlamentarnoj skupštini SE, gde bi tek trebalo da se raspravlja o izveštajima i razgovara o prijemu.

Između ostalog, u novom izveštaju eksperti konstatuju da prištinski režim nema volju za osnivanje Zajednice srpskih opština, ne poštuje međunarodne sporazume, a kritikuju i nesprovođenje sudske odluke o vraćanju imovine manastiru Visoki Dečani. Ukazuje se da je nakon ostavke srpskih policajaca, povećana tendencija raspoređivanja specijalnih policijskih jedinica na severu KiM i napominje da su "svi međunarodni posmatrači saglasni da je njihovo prisustvo postalo preterano i da dovodi do tenzija sa stanovništvom na severu". Međutim, ocenjuju da takvo prisustvo ponekad može biti opravdano, kao u slučaju napada "naoružanih grupa", kao što se, kako tvrde, dogodilo 24. septembra.

Kada je reč o reakcijama na Kosovu, sama vlada Kosova i predstavnici vladajuće koalicije uglavnom kažu da izveštaj ne odgovara potpuno istini koja je na Kosovu. Ministarka spoljnih poslova Donika Gervala pozvala je da se Kosovo što pre pridruži Savetu Evrope. Gervala se u utorak sastala sa delegacijom Parlamentarne skupštine Saveta Evrope. Ona je rekla da bi članstvo koristilo svim građanima.

Sa druge strane, kako javlja reporterka Euronews Srbija, što se tiče predstavnika opozicije, oni uglavnom optužuju vladu Kosova da nije poštovala međunarodne sporazume, a posebne su optužbe na račun Aljbin Kurtija.

U izveštaju o ZSO i Visokim Dečanima

Režim u Prištini nema volju da osnuje Zajednicu opština sa srpskom većinom, konstatuje se u izveštaju.

"(Ustavni) sud je zaključio da predloženi zakonski okvir ‘nije u potpunosti ispunio ustavne standarde’. Međutim, sud načelno i uopšteno nije isključio mogućnost takvog udruživanja", navodi se u dokumentu i ističe da zabrinjavaju pojedini neodređeni termini.

Eksperti Saveta Evrope konstatuju da u trenutku njihove posete aktuelna vlast nije želela da osnuje takvo udruženje, a političari su presudu Ustavnog suda iskoristili da proglase da je osnivanje ZSO samo po sebi neustavno i da nije postignut novi dogovor o mogućem statutu takvog udruženja.

U izveštaju se pominje i nesprovođenje druge odluke ustavnog suda u Prištini o imovini manastira Srpske pravoslavne crkve Visoki Dečani.

"Iako sud igra važnu ulogu čuvara ustava, u politički osetljivom slučaju vlasti do sada nisu sprovele sudsku odluku iz 2016. godine. Sud je odlučio da 24 hektara spornog zemljišta pripada Manastiru Visoki Dečani. Ovu odluku su kritikovali političari i, uprkos ponovljenim pozivima međunarodne zajednice, ona nije sprovedena. Ovo je jasno kršenje vladavine prava. Kosovske vlasti moraju bez daljeg odlaganja da sprovedu presudu ustavnog suda u slučaju Manastira Dečani", ističe se u izveštaju.

Euronews

Ukazuje se da političari sa relevantnih pozicija ponekad neprimerenim jezikom kritikuju odluke sudova u osetljivim predmetima i na način koji može naneti štetu nezavisnosti pravosuđa, te da presuda ustavnog suda u slučaju Manastira Visoki Dečani ne samo da nije sprovedena, već su je oštro kritikovali nosioci visokih političkih funkcija.

Kao primer za uticaj vlasti na rad pravosuđa navodi se slučaj premijera u Prištini Aljbina Kurtija koji je "hteo da sazna ime tužioca koji je doneo odluku o puštanju osumnjičenog Srbina iz zatvora".

Eksperti SE u izveštaju pominju i odluke vlade u Prištini iz avgusta prošle godine o eksproprijaciji zemljišta na severu Kosova, zbog kojih su Srbi negodovali.

Veliki problem je i zaštita svedoka u osetljivim slučajevima kao što su ratni zločini, kojima se bave specijalizovana veća u Hagu.

Što se tiče borbe protiv kriminala i korupcije, u izveštaju se institucije u Prištini pohvaljuju za neke od preduzetih akcija – pomeranje na listi indeksa korupcije, ali se i to smatra nedovoljnim.

Imeri: Priština izveštaj treba da shvati veoma ozbiljno

Politički analitičar iz Prištine Visar Imeri smatra da bi Kosovo trebalo da shvati ovaj izveštaj veoma ozbiljno i da radi na stvarima koje se u njemu pominju, posebno u tačkama koje zavise od kosovske vlade, kao što je implementacija odluke suda u slučaju manastira Visoki Dečani.

"Kada dođe do spoljnih i međunarodnih sporazuma, gde sad je počela naša vlada nešto da radi, a posebno oko Zajednice srpskih opština, pa mislim da bi Kosovo bilo veoma bliže Savetu Evrope ako bi naša vlada i naše institucije bile aktivnije kad dođe do ovih stvari", rekao je on.

Kako je dodao, vlada treba da razume da neke stvari treba uraditi, a za Kosovo je veoma važno da postane deo Saveta Evrope.

"Ne samo za većinsku albansku zajednicu nego za sve građane Kosova, a posebno ja bih rekao i za građane nevećinskih zajednica. Ako Srbija bude protiv učlanjenja Kosova u Savetu Evrope, onda onemogućava kosovskim Srbima da imaju još jedan sud i da se obrate sudu u Strazburu za zaštitu ljudskih prava, za prava imovine i sve druge probleme koje mogu da imaju Srbi koji žive na Kosovu, građani Kosova. Što se tiče kosovske vlade i kosovskih institucija, ja mislim da oni treba da razumeju kao najvažniju aktivnost spoljne politike i da Kosovo postane članica Saveta Evrope što je pre moguće. Ako se ovi kriterijumi ne ispune, onda izgleda da nećemo to ostvariti i bilo bi veoma šteta za sve nas", rekao je Imeri.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija