Politika

EU: Elektrosever će početi da snabdeva strujom četiri opštine sa većinski srpskim stanovništvom na severu Kosova

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/12/2023

-

18:56

EU: Elektrosever će početi da snabdeva strujom četiri opštine sa većinski srpskim stanovništvom na severu Kosova
EU: Elektrosever će početi da snabdeva strujom četiri opštine sa većinski srpskim stanovništvom na severu Kosova - Copyright Pexels

veličina teksta

Aa Aa

EU je pozdravila današnje potpisivanje komercijalnog ugovora između kosovske energetske kompanije KEDS i Elektrosevera, u saopštenju objavljenom na sajtu.

"Ovo je važan korak ka punoj implementaciji Energetske mape puta, koja je dogovorena u junu 2022. u okviru Dijaloga za podršku EU, čime se omogućava implementacija energetskih sporazuma iz 2013. i 2015. godine"

Kako se dalje navodi u saopštenju, zaključivanje ovog ugovora znači da će Elektrosever, novoosnovana kompanija u pod kosovskim zakonodavstvom, početi da snabdeva strujom četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na severu Kosova, čime će se prekinuti "dosadašnja neregulisana praksa".

EU je pohvalila sve uključene u proces i navela da očekuje da Kosovo i Srbija brzo nastave sa primenom Energetske mape puta, kao i svih drugih sporazuma iz dijaloga u interesu normalizacije odnosa.

Podsetimo, poslednja runda dijaloga na tehničkom nivou održana je 16. novembra.

"Kada se radi o energetici, tu su ljudi iz Elektrosevera i iz EPS-a. Očekujem da dođe i do narednih koraka u smislu postignutih dogovora u okviru mape puta. Čim do toga dođe obavestićemo vas", poručio je tada direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Komentari (0)

Srbija