Politika

Diplomatska ofanziva u kritičnom trenutku: Zelenski ide u Vašington dok iz Kijeva poručuju da su u "smrtnoj opasnsoti"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/12/2023

-

18:00

Diplomatska ofanziva u kritičnom trenutku: Zelenski ide u Vašington dok iz Kijeva poručuju da su u "smrtnoj opasnsoti"
Diplomatska ofanziva u kritičnom trenutku: Zelenski ide u Vašington dok iz Kijeva poručuju da su u "smrtnoj opasnsoti" - Copyright Tanjug AP/Manuel Balce Ceneta,Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski sutra će se u Vašingtonu sastati sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom. Sastanak dolazi u kritičnom trenutku za Ukrajinu jer se u Kongresu vodi debata između demokrata i republikanaca o novom paketu pomoći za Kijev.

Osim sastanka sa Bajdenom, tokom najnovije diplomatske ofanzive u SAD Zelenski će se sresti i sa predsedavajućim Predstavničkog doma Majkom Džonsonom, a osim toga, France 24 prenosi i da je jedan zvaničnik Senata rekao da su lideti demokrata u Kongresu Čak Šumer i republikanaca Mič Mekonel takođe pozvali Zelenskog da govori na sastanku senatora i do nedelju dana nakon što je nekoliko republikanaca napustilo poverljivi brifing na kojem je Zelenski trebalo da se obrati putem video poziva.

U najavi sastanka dvojice predsednika je istaknuto da će Bajden i Zelenski razgovarati o "hitnim potrebama" Ukrajine koja je suočena sa ruskom invazijom, kao i o vitalnom značaju pomoći SAD u "ovom kritičnom momentu". Iz ukrajinskog predsedništva je istaknuto da će fokus sastanka biti na ključnim pitanjima kao što su "zajednički projekti proizvodnje oružja i sistema protivvazdušne odbrane, kao i koordinacija napora dve zemlje u nastupajućoj godini".

Treća poseta zelenskog Americi od kada je počeo rat

Ovo je inače treća poseta Zelenskog Americi od kada je počeo rat u Ukrajini, piše CNN. Poslednji put je on bio u SAD u septembru.

Tanjug/AP/Susan Walsh

 

"Sastanak u Beloj kući ima za cilj da naglasi nepokolebljivu podršku Amerike Ukrajini koja se brani od brutalne ruske invazije", rekla je sekretarka za štampu Karin Žan Pjer.

CNN piše da će se Zelenski fokusirati na "bezbednosno jedinstvo između SAD, Evrope i ostatka sveta" u podršci Ukrjaini i "jačanju međunarodnog reda zasnovanog na pravilima i poštovanju suvereniteta nacija".

Kako se navodi, ukoliko u Kongresu ne bude usvojen novi paket pomoći za Ukrjainu, Bela kuća će morati da napravi teške izbore o snabdevanju saveznika kao što je Ukrajina i to na štetu vojne spremnosti SAD. Najbliži Bajdenovi saradnici su nedeljama upozoravali da Ukrajini ponestaje sredstava i da to može imati posledice.  

Administracija predložila paket pomoći od 106 milijardi dolara, koji uključuje oko 60 milijardi za odbranu Ukrajine od Rusije, a ostalo bi bilo namenjeno Izraelu, jačanju bezbednosti na Tajvanu i finansiranju operacija na granici SAD i Meksika. Međutim, visoki zvaničnici republikanaca traže da finansiranje bude vezano za velike promene politike u vezi sa imigracijom.

"Istorija će oštro suditi onima koji okrenu leđa slobodi. Ne možemo dozvoliti Putinu da pobedi", rekao je Bajden ranije ovog meseca.

Tanjug/AP/Patrick Semansky

 

Sa druge strane, najava puta Zelenskog u Vašington nije naišla na odobravanje pojedinih republikanaca, uključujući i senatora Džej Di Vansa iz Ohaja koji je na Tviteru napisao: "Usred istorijske kriza na granici, Zelenski će doći u Vašington i zahtevati da Kongres više brine o nejgovoj granici nego o našoj".

U međuvremenu, Ukrajina je saopštila u subotu da je Rusija izvela oko 100 vazdušnih napada na zemlju za 24 sata, a prva dama Ukrajine ističe da je zemlja "u smrtnoj opasnosti" bez zapadne vojne pomoći.

"Zaista nam jepotrebna pomoć. Jednostavnim rečima, ne smemo se umoriti ovom situacijom, jer ako se to dogodi, onda smo mrtvi. I ako se sve svet umori, jednostavno će nas pustiti da umremo", rekla je Olena Zelenska. 

"Dostignut vrh vojne pomoći Ukrajini"

Strahinja Matejić iz kabineta osnivača i predsednika Eurasia grupe Ijana Bremera je u petak, pre nego što je objavljeno da će Zelenski putovati u Vašington, za Euronews Srbija rekao da su oni ranije izašli sa analizom da je dostignut vrh zapadne pomoći Ukrajini i da je od tada njihov argument bio da pomoć može samo da bude manja. Kako je dodao, kojim stepenom će pomoć da se smanjuje, to je drugo pitanje, ali svakako da ne može da bude viša od tog niova.

Govoreći o ukrajinskoj kontraofanzivi, on je istakao da ne može da kaže da oni nisu uradili ništa, ali je naveo da su uradili "ekstemno malo".

Euronews TV

"Iz obaveštajno-vojnih krugova saznajemo da su oni već krenuli da utvrđuju svoje pozicije pred zimu, odnosno pred nastupajući period", rekao Matejić i dodao da se sa sigurnošću može reći da uskoro neće biti usvojen novi paket američke pomoći.

"Ukoliko taj paket ne dođe kao konsenzus između demokrata i republikanaca, onda bi morao da uđe u budžet za 2024. godinu koji mora da se odobri u oba doma. Shvatate već koliko bi tu neprilika bilo. A taj paket mera je neophodan za ukrajinski nastavak odbrambenih planova", rekao je Matejić za Euronews Srbija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija