Politika

Severna Mitrovica odbacila zahtev inicijative građana za smenu gradonačelnika, Ugljanin: Nije dostavljeno obaveštenje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/12/2023

-

12:16

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Opština Severna Mitrovica nije prihvatila zahtev građana za inicijativu za smenu gradonačelnika Erdena Atića, jer, kako je navedeno, zahtev nije u skladu sa administrativnim uputstvom.

"Ovaj zahtev ne prihvata predsednik Skupštine opštine Severna Mitrovica, jer zahtev nije u skladu sa MAPL Administrativnim uputstvom br. 02/2023 za razrešenje predsednika opštine sa njegove funkcije", navodi se u obrazloženju u koje je uvid imala naša reporterka Anđelka Ćup.

Prošle nedelje grupe građana predale su inicijative za smenu gradonačelnika izabranih na lokalnim izborima održanim 23. aprila.

Te izbore bojkotovali su Srbi, a na birališta je tada izašlo oko 3,5 odsto birača od ukupno 45.950 upisanih, odnosno glasačko pravo je iskoristilo njih 1.567, od kojih 13 Srba.

Od tada se na čelu te četiri opštine, u kojima Srbi čine 95 stanovništva nalaze gradonačelnici Albanci.

Ugljanin: U zahtevu fali obaveštenje

Predsednik Skupštine opštine Nedžad Ugljanin, rekao je da je inicijativna grupa obaveštena o odbijanju zahteva. Kako je on objasnio za Euronews Srbija, grupa građana koja je podnela zahtev za smenu gradonačelnika Erdena Atića nije dostavila obaveštenje kojim se traži registracija inicijative u Centralnoj izbornoj komisiji.

To je, podsećamo, deo procedure koju je osmislila Priština kako bi se održali novi izbori na severu, a nakon što su prošle izbore, Srbi bojkotovali.

"Grupa inicijatorska koja je podnela zahtev u zakonskom roku, a ja sam im odgovorio i napomenuo da uz prilog zahteva ide obaveštenje gde grupa u obrazloženju navodi da se formirala inicijatorska grupa i da je registraciju potrebna obaviti kod Centralne izborne komisije, jer se samo zahtev treba razmotriti. Oni to nisu dostavili i ja sam spreman, sutradan da prihvatim to obaveštenje jer su veoma brzi koraci ka sprovođenju same inicijative", kazao je Ugljanin.

On je dodao da će obaveštenje i zahtev, kada budu dostavljeni, odmah proslediti u toku sutrašnjeg dana.

"Ne želim da budem kočničar jednog demokratskog procesa procesa i obavljanja dužnosti i peticije građana na severnoj strani", istakao je predsednik Skupštine opštine.

Ugljanin negira tvrdnje građana da su već dostavili obaveštenje uz zahtev. 

"Ne, obaveštenja nema u zahtevu, jer zahtev je drugo, a obaveštenje je drugo. U obaveštenju se traži da se oni kao grupa registruju pri Centralnoj izbornoj komisiji, jer ne postoji u okviru zahteva ko preuzima odgovornost za održavanje peticije. U okviru tog obrazloženja treba preuzeti odgovornost za obavljanje i prikupljanje potpisa i nakon registracije koju ja dostavljam, odmah sa obaveštenjem i zahtevom Centralnoj izbornoj komisiji i Ministarstvu lokalne samouprave, oni dobijaju u roku 5 dana kao registrovana lica da mogu obavljati dužnost, jer samim zahtevom oni ne mogu. Ja ne mogu nekoga naterati da se registruje, može da kaže da nije registrovan. Zato se traži ta registracija u okviru administrativnog uputstva, ali to je Centralna izborna komisija koja registruje, naravno uz to obrazloženje ili obaveštenje, jer postoji jedna verzija na albanskom koja je drugačija. Znači u samom zahtevu na srpskoj vezi se kaže prilog zahteva, kod nas je stigao samo zahtev, prilog je znači obaveštenje" kazao je Ugljanin.

On je takođe odgovorio na tvrdnju Kosovskog demokratskog instituta da krši zakon i da predsedavajući skupštine nije institucija koja bi trebalo da prihvata ili odbija zahtev nego da samo zahtev prosledi dalje.

"Ja sam prosledio odmah zahtev, iako je bio možda nepotpun zahtev. Ja sam čak i pomogao da se hemijskom popuni samo obraćanje, koje nalaže da se obrate predsedavniku Skupštine opštine Severna Mitrovica sa administrativnim uputstvom broj 022023. Ne želim se baviti Demokratskim institutom ili analizama drugih analitičara jer s obzirom da je na ovom zahtevu radilo i pravno lice, mi smatramo da se, što se tiče zahteva, nikakav problem nije javio", rekao je Ugljanin.

Petković: Odbijanje zahteva za smenu pokazuje da PR nastavlja da gazi demokratiju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je da odbijanje "lažnih Kurtijevih gradonačelnika" i njihovih tzv. predsednika Skupština opština da prime zahteve za razrešenje i pristupe formiranju inicijativnih odbora za njihovu smenu u opštinama na severu KiM, pokazuje da premijer privremenih prištinskih institucija nema nameru da smeni svoje nelegitimne i nelegalne gradonačelnike.

Kako se navodi u saopštenju Kancelarije, na to je Kancelarija upozoravala od samo početka, kao i da to pokazuje da Kurti nastavlja da gazi demokratiju i prava srpskog naroda.

"Zbog toga se, od trenutka kada su Srbi sa severa pokrenuli inicijativu za razrešenje četvorice gaulajtera, Kurti služi svim mogućim preprekama i trikovima, ne bi li takav proces osujetio i sprečio, jer želi da nastavi sa svojom politikom terora i institucionalnog nasilja nad našim narodom", rekao je Petković, navodi se u saopštenju Kancelarije.

Dodaje se da Kurti čak najbrutalnije krši sopstvene propise koje je doneo i preko svojih nameštenika šalje "nemušta" obaveštenja i odbijenice, ne bi li ih što duže sačuvao na vlasti, kako bi sa tih pozicija mogli da nastave da donose antisrpske odluke sa 3,5 odsto podrške na izborima.

Prema njegovim rečima prošlo je gotovo šest meseci kako su zemlje članice EU nedvosmisleno od Kurtija zatražile da deeskalira situaciju na severu Kosova i Metohije i povuče konkretne korake u cilju normalizacije odnosa, a da je jedan od glavnih zahteva da njegovi "gaulajteri" moraju da napuste svoje pozicije i da politička volja većinskog srpskog naroda bude uvažena.

"Zato sam posetu Briselu iskoristio i da o svemu i direktno obavestim posrednika u dijalogu Miroslava Lajčaka i još jednom ukažem na Kurtijevo autokratsko ophođenje i manir da u obračunu sa Srbima ne bira sredstva", rekao je Petković.

Komentari (0)

Srbija