Politika

Vučić primio Orden prvog stepena Slovačke Evangeličke crkve

Komentari

Autor: Tanjug

13/12/2023

-

16:07

Vučić primio Orden prvog stepena Slovačke Evangeličke crkve
Tanjug/Nenad Mihajlović - Copyright Tanjug/Nenad Mihajlović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas Orden prvog stepena Slovačke Evangeličke crkve a.v. za izuzetne dosadašnje zasluge i podršku slovačkoj crkvi i narodu.

Orden je predsediku uručio biskup Slovačke Evangeličke crkve u Srbiji Jaroslav Javornik. Slovačka Evangelička crkva augzburške veroispovesti u Srbiji je protestantska crkva luteranskog usmerenja, koja se po statusu ubraja među tradicionalne crkve u Srbiji. 

Ovo je najveća protestantska crkva na području bivše Jugoslavije i ima oko 49 hiljada vernika.

Većina članova crkve živi u Vojvodini, a sedište biskupije je u Novom Sadu.

Vučić: Orden svedočanstvo o braskoj ljubavi srpskog i slovačkog naroda u Srbije

Predsednik Vučić poručio je ovim povodom da je ta nagrada svedočnstvo o bratskoj ljubavi između srpskog i slovačkog naroda koji vekovima žive zajedno u našoj Srbiji.

"Za mene je velika čast i sa ushićenjem prihvatam najveću nagradu koju Slovačka Evangelička crkva dodeljuje. Iako je ovaj orden formalno namenjen meni,  zapravo je svedočnstvo o bratskoj ljubavi između naših naroda, srpskog i slovačkog naroda koji vekovima žive zajedno u našoj Srbiji", rekao je Vučić.

Naglasio je da orden pripada svim građanima naše zemlje koji dobro razumeju potrebu ne samo da živimo zajedno, već i da smo saglasni oko najvećeg broja stvari - da zajednički radimo i delamo ka istom cilju.

"Drevna slovačka poslovica kaže - dobar sused je najbolja ograda. Mi Srbi i Slovaci iz dana u dan potvrdujemo ovu maksmu gradeći zajedno  bolje društvo i bolju buduhnost", rekao je Vučić.
Izrazio je uverenje da ćemo zajedno u nadi i veselju dočekati bolju 2024. godinu.

Komentari (0)

Srbija