Politika

Usvojena srpska Rezolucija o zaštiti uzbunjivača: Podržale su je i EU i Rusija

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/12/2023

-

13:17

Usvojena srpska Rezolucija o zaštiti uzbunjivača: Podržale su je i EU i Rusija
Usvojena srpska Rezolucija o zaštiti uzbunjivača: Podržale su je i EU i Rusija - Copyright Ministarstvo pravde/Vladimir Vinš

veličina teksta

Aa Aa

Rezolucija o zaštiti uzbunjivača, koju je pripremila Vlada Srbije usvojena je na Desetoj konferenciji država ugovornica Konvencije Ujedinjenih nacija protiv korupcije, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Dodaje se da su o rezoluciji usvojenoj na konferenciji održanoj u Atlanti konsultovane organizacija "Pištaljka" i UNCAC koalicija, kao i da je doprinos dala Kancelarija za drogu i kriminal Ujedinjenih nacija (UNODC).

Ministarstvo pravde/Vladimir Vinš

 

Srbija je u predlogu ove rezolucije navela da je u državama ugovornicama Konvencije neophodno da budu doneti propisi o zaštiti uzbunjivača, koji će obezbediti adekvatnu zaštitu od odmazde ili drugog nepravičnog tretmana licima koja otkrivaju određene informacije vezane za nezakonito ponašanje. Ukazano je da pravo na uzbunjivanje predstavlja ljudsko pravo, koje štiti slobodu govora i od značaja je za jačanje vladavine prava i razvoj država ugovornica Konvencije.

"Usvajanjem Rezolucije o zaštiti uzbunjivača na Konferenciji u Atlanti prepoznata je i potvrđena najbolja praksa koju Republika Srbija ima u zaštiti uzbunjivača, koja će putem usvojene rezolucije podstaći stvaranje uspešnih sistema zaštite uzbunjivača i u 190 država ugovornica Konvencije", piše u saopštenju Ministarstva pravde.

Ministarstvo pravde/Vladimir Vinš

 

Nacrt rezolucije je na prvim neformalnim konsultacijama, koje su održane u novembru 2023. godine u Beču, predstavila ministarka pravde Maja Popović, a pregovore o Rezoluciji vodili su pomoćnik ministra pravde Vladimir Vinš i osnivači organizacije "Pištaljka" Vladimir Radomirović i Dragana Matović. Delegaciju Republike Srbije na konferenciji u Atlanti predvodila je državna sekretarka u Ministarstvu pravde Bojana Šćepanović.

Rezoluciji o zaštiti uzbunjivača pridružila se Palestina, a kosponzori su Norveška, Rusija, Evropska unija, Saudijska Arabija, Tajland, Maroko, Brazil, Meksiko, Honduras, Kostarika, Namibija, Venecuela, Peru, Kuvajt, Burkina Faso, Liban i Kolumbija.

Komentari (0)

Srbija