Politika

"Opozicija postavila visoke i nerealne ciljeve": Stručnjaci za Euronews Srbija o rezultatima izbora i greškama liste SPN

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/12/2023

-

08:04

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Opozicija je postavila visoke, nerealne ciljeve na ovim izborima i ostvareni rezultat doživljava kao poraz. Odluku da traži poništenje izbora u Beogradu doneli su preko noći, bez strategije i predstavlja neku vrstu kocke, ne bi li zadobili podršku birača, ocenili su stručnjaci za Euronews Srbija.

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Dušan Spasojević rekao je da nije iznenađen potezima opozicije posle izbora i dodao da je sve ovo donekle očekivao. On je sinoćni protest ispred zgrade RIK okarakerisao kao artikulaciju nezadovoljstva biračkog tela opozicije i pokušaja da se na neki način uspostave ponovo veze između stranaka i birača.

I sociolog Vladimir Vuletić kaže da je opozicija sebi postavila dosta visoke i nerealne ciljeve.

"Pokazalo se da je opozicija sada bolje prošla i u gradu i na republičkom nivou u odnosu na pre godinu i po dana. Uprkos tome, opozicija ove izbore doživljava kao poraz iz razloga što su ciljevi bili nerealno postavljeni. I pre izbora se govorilo o tome da neće uspeti da formiraju vlast ni oni koji su do sada bili u vlasti, ni opozicija, da će biti potrebna podrška nekih manjih stranaka i vidimo da se to sada dešava", rekao je Vuletić.

Euronews

 

On je potez lidera liste Srbija protiv nasilja Marinike Tepić i Miroslavala Aleksića da započnu štrajk građu do ispunjena zahteva, odnosno poništenja izbora u Beogradu, okarakterisao kao rizičan za opoziciju i nešto "već viđeno" u srpskoj politici.

"To je bilo smešno tada sa Tomislavom Nikolićem, smešno je bilo i ono sa Boškom Obradovićem, ako se setite, i on je nešto sedeo, pa malo ruska, pa malo ovako, malo onako. Sve je to već negde viđeno. Gledali smo to čak i u onim serijama, moram malo da budem i sarkastičan, znate, kad se setim Šojića: Pokradeni smo i tako dalje. Sve je to već negde viđeno", rekao je Vuletić i dodao: 

"Sada gledam ovo i ne mogu naprosto da verujem da nema malo inventivnosti, da nema malo želje da se iskoristi nešto što je sada dobijeno, a dobilo se to da je opozicija ojačala. I umesto da se sada gradi nešto što bi moglo zaista da bude temelj za budućnost, ovo je, rekao bih, više od rizičnog poteza, pre svega za opoziciju. Može da se završi tako što će doći do većeg razočaranja, do podele u opozicionoj grupaciji i da će se to rasturi".

Euronews

 

Na pitanje da li opozicija ima osnova da traži poništavanje izbora, Spasojević kaže da o tome može da se sudi nakon što se vide dokazi koji su odneti u GIK ili RIK.

"Videli smo neke stvari koje deluju sumnjivo, ali ne mogu da kažem kakav je obim toga. Mogu da komentarišem deset ili petnaest snimaka koji su možda autentični, a možda nisu, i onda na osnovu svoje političke afilijacije da kažem pokradeni su ili nisu. A to zapravo nije poenta. Mislim da je to možda neka vrsta kafanske rasprave koja je zabavna, ali su preozbiljne stvari da bismo mi paušalno oko toga donosili neke ocene", rekao je Spasojević.

Vuletić kaže da na svakim izborima imate određene nepravilnosti, ali pitanje je koliko su ozbiljne i da li utiču na izbornu volju građana. 

"Ne kažem ni da nije bilo nepravilnosti, sigurno ih je bilo, na svakim izborima ih ima. Da li su te nepravilnosti, kog su nivoa, da li su one uticale na ono što se dešavalo. Imate ovde međunarodne posmatrače, imate institucije. Procedura je da se tamo podnesu ti dokazi, da se nakon toga reaguje, da se ponove izbori gde su problemi. A ovo ovako deluje, moram priznati, prilično smišljeno", rekao je Vuletić i dodao:

"Slušamo ovu priču sada, mada se i ta priča nekoliko puta menjala, o ljudima koji su dolazili iz Republike Srpske, njih 40.000. Ako je to tačno, i ako oni nemaju ovde prebivalište, onda je to zaista ozbiljan problem. Ne vidim razlog da se čitava ta priča ne ispita na način koji je u skladu sa nekakvim procedurama", rekao je Vuletić.

Klačar: Pregovori u Beogradu neće biti laki 

Male su šanse da se glasanje u Beogradu poništi, dok je izvesno da dođe do ponavljanja glasanja na nekim biračkim mestima na republičkom i gradskom nivou, poručio je izvršni direktor Cesida Bojan Klačar.

"Što se tiče poništavanja glasanja u Beogradu, čini mi se da je to za sada u suštini manje realan scenario, jer bi to zapravo značilo da se mora poništiti kompletan izborni proces. To onda znači da bi zaključci Gradske izborne komisije morale da idu u tom pravcu da je čitav izborni proces u gradu kontaminiran, kompromitovan i da se mora ići na poništavanje izbora. Meni se čini da taj scenario nije realan i da smo mi bliže drugom scenariju, a to je da se otvore neki pravni procesi i da se pošalju prigovori, da se o tim prigovorima izjašnjavaju Gradska izborna komisija, RIK i Upravni sud i da mi sve dočekamo ponavljanjem glasanja na nekim biračkim mestima", rekao je Klačar za Eurnonews Srbija.

On je dodao da je zahtev opozicije za poništavanje glasanja u ovom momentu politička, a manje pravna ideja koja ima za cilj mobilizaciju i animiranje ljudi koji bi podržali takve zahteve i na ulici izvršili pritisak na vlast da ispune njihove zahteve. 

Euronews

Smatra da pregovori u Beogradu neće biti laki i da treba ostaviti mogućnost da se završe neuspešno. Na pitanje šta očekuje u narednom periodu i ko bi mogao da čini novu beogradsku vlast, Klačar kaže da su moguća tri scenarija.

"Prvi scenario bi bio da se napravi vladajuća većina između SNS-a, SPS-a i liste Branimira Nestorovića. Drugi scenario bi mogao da bude da se napravi većina tako što će SNS i SPS činiti zajedničku stranku, a da se ne priključe čitave liste već samo neki nezadovoljni odbornici. I treći, verovatno najmanje realan scenario koji ne treba isključiti sasvim do kraja, jeste da svi pregovori posle izbora ne uspeju i da mi svedočimo ponavljanju izbornog procesa u Beogradu i njegovom eventualnom spajanju sa redovnim lokalnim izborima koji su sledeće godine", rekao je Klačar. 

Klačar se osvrnuo i na optužbe dela opozicije da je vladajuća stranka u Beogradskoj areni organizovala dovoz glasača iz drugih država. Rekao je da se tim ljudima mora omogućiti da glasaju ako imaju državljanstvo i mesto prebivališta u Srbiji.

"Ono što može da bude pitanje za MUP, i to je ono što je kritika opozicije, da se proveri da li je njihovo mesto prebivališta zaista to mesto koje oni realno u svom životu i koriste. Taj broj autobusa ili kombija koji smo videli na snimcima nije bio veliki. Tu se radilo o jednom ili dva autobusa, i očigledno se radi o ljudima koji su organizovano došli iz Bosne i Hercegovine. Mi nismo dobili odgovor na to pitanje i ko je to organizovao", zaključio je Klačar.

Komentari (0)

Srbija