Politika

Može li protest ispred RIK-a da dovede do novih izbora u Beogradu? Bursać: Štrajk glađu je blef koji Vučić lako čita

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/12/2023

-

12:04

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Protesti ispred RIK-a koje je organizovao deo opozicije okupljene oko liste "Srbija protiv nasilja", a na kojima se traži poništenje beogradskih izbora, nastavljeni su i danas, nakon burne noći koju je obeležio niz incidenata. Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević je tvrdio da je sinoć pokušano "unišenje noževa, palica, motki i sličnih rekvizita" u zgradu Komisije, dok je tokom protesta napadnut i direktor Zavoda za statistiku Miladin Kovačević, takođe član RIK-a.

U međuvremenu, masa okupljenih ljudi ispred RIK-a, zahtevala je od opozicije oštriju reakciju i konkretan plan, a dolazili su i u verbalni sukob sa nosiocima liste upravo zbog nedostatka istog. Dosadašnji plan liste "Srbija protiv nasilja" obuhvatao je poziv na proteste, kao i najavljeni štrajk glađu nosioca liste Marinike Tepić i oštrijeg posta na vodi Miroslava Aleksića.

"Delovalo mi je malo neorganizovano i bez plana, što je prilično čudno uzevši u obzir najave koje su dolazile da će doći do protesta za zaštitu biračkog prava građana. Moglo se očekivati da će biti protesta jer, posetiću vas, mi smo posle apsolutno svakih izbora u poslednjih šest ili sedam godina imali proteste", kaže u razgovoru za Euronews Srbija politikolog Dejan Bursać.

On smatra da je sasvim legitimno osporavanje rezultata izbora, posebno u situaciji u kojoj je "svaki građanin prisustvovao nekoj vrsti kršenja izbornih propisa". Ipak, kaže da je osporavanje rezultata došlo previše kasno.

"Ako hoćete da osporavate regularnost izbora, to radite onog momenta kada se zatvore birališta. Time pokazujete ozbiljnost situacije i postavljate okvir za razgovor o toj temi u izbornoj večeri. Ne čekate da se prvo oglasi Ana Brnabić sa rezultatima u 21.30, pa Vučić u 22, pa onda sve političke stranke između 22 i 23h, pa onda u tek u 23.30 najveća opoziciona koalicija", ističe Bursač i nastavlja:

"Znači videli ste da niste ostvarili neke ciljeve za koje ste se nadali i onda tek osporavate rezultate? To izgleda vrlo neubedljivo, a posebno kada u pola noći zovete ljude na proteste preko društvenih mreža. Na ovakvim stvarima opozicija pada iz jednog izbornog ciklusa u drugi jer se ne pokazuje sposobnom u kriznim situacijama", dodaje.

Koji su dometi štrajka glađu?

Štrajk glađu koji su najavili nosioci liste "Srbija protiv nasilja" Marinika Tepić, a delimično i Miroslav Aleksić, do poništenja izbora u Beogradu, samo je jedan u nizu vid protesta koji su ranije sprovodili mnogi iz različitih političkih opcija. Međutim, niko nikada nije išao do kraja što, ovakav način ucene čini vrlo predvidivim.

"Čini mi se da u Srbiji to ne radi jer je to malo istrošen način koji nikada nije doveo do nekih ekstremnih posledica. Štrajk glađu, ustvari, treba da prebaci odgovornost pred javnošću, donosiocima odluka, koji se onda nalaze u moralnoj dilemi da li će pustiti da neko umre, ako ne donese tu neku odluku, u ovom slučaju, o poništenju izbora", kaže Bursać i dodaje da je jasno da Marinika Tepić "neće sebe izgladneti do smrti".

Tanjug/Tara Radovanović, Tanja Valič

 

Ističe da je ovakva vrsta pretnje, pretnja praznom puškom, kao i da Vučić lako može da prozre taj blef i ignoriše ga.

"Svi znamo da niko od opozicionih lidera neće umreti zbog toga, nego će verovatno doći do neke vrste odustajanja od štrajka nakon par dana. Tako da mislim da je to jedan ekstreman vid borbe za koji pritom niste pripremili javnost za njega", istakao je Bursać.

"SNS će tražiti sve načine da nađe partnera u Beogradu"

Premda se vodila tesna borba u Beogradu između vladajuće Srpske napredne stranke i opozicione koalicije "Srbija protiv nasilja" jedan od najvećih pobednika je svakako "Mi - glas naroda" doktora Branimira Nestorovića, za kog se ispostaavlja da će biti odlučujući faktor.

Prema podacima agencija za istraživanje javnog mnjenja Ipsos i CeSID, Srpska napredna stranka osvojila je 38,5 odsto glasova, na drugom mestu je opozicioni blok Srbija protiv nasilja sa osvojenih 34,5 odsto, na trećem koalicija NADA predvođena Milošem Jovanovićem sa šest odsto osvojenih glasova.

Približno pet odsto glasova osvojili su socijalisti Ivice Dačića, kao i Nestorovićeva lista, procena je Ipsosa i Cesida na osnovu blizu 80 odsto uzorka.

U gradskom parlamentu će, prema njihovim procenama, biti šest odbornika sa liste Branimira Nestorovića, isto kao i socijalista Ivice Dačića.

"Poznajući njihove metode, a to je stranka sa vrlo velikom moći ubeđivanja budućih birača, mislim da će SNS tražiti načine da ubedi nekoga od opozicionih, a računamo da je tu i Branimir Nestorović, za neku vrsti podršku. Mislim da im je u ovoj situaciji to možda malo izvesnije nego da idu na nove izbore"

FoNet/TV FoNet

 

Kako kaže, novim izborima bi opozicija "pobedila", iako oni toga trenutno nisu svesni i ne komuniciraju takav narativ, smatra Bursać.

"Oni su probili jednu važnu psihološku granicu novim izborima. Pazite, u Beogradu je razlika pet odsto, 39 prema 34 odsto između SNS-a i 'Srbije protiv nasilja', u Novom Sadu 38 naspram 34 odsto, još manja. U Nišu čini mi se 39-40 prema 31. Nikada ni jedna opoziciona stranka nije uspela da priđe tako blizu i probije tu neku psihološku marginu", dodaje.

Bursać napominje da je ogroman zalog koji opozicija ima za lokalne izbore u Novom Sadu, u Nišu i u drugim opštinama širom Srbije, koji će doći na proleće.

"Nisam siguran da bi Vučiću u ovom trenutku odgovarali ponovljeni izbori u Beogradu, ali mu naš zakon dozvoljava prilično dugačke rokove za formiranje gradske vlasti. Ja verujem da se izborni rezultati sigurno neće proglasiti još mesec-dva, dok se ne odrade svi ti ponovljeni izbori na biračkim mestima na kojima će biti poništeni, pa još postoji onaj period dok se ne konstituišu skupštine"

Tanjug AP/Darko Vojinović

 

Sve ovo se može prolongirati i dati dovoljno manevarskog prostora SNS-u da nađe koalicionog partnera.

"Trenutno im fali jedan odbornik za većinu. Čak i da se to ne desi, opet kažem, oni imaju lokalne izbore na proleće u nekih osamdesetak ukupno lokalnih samouprava u Srbiji, pa će verovatno tad da spoje i ponovljene beogradske, ali mislim da im to nije u interesu", zaključuje Dejan Bursać u razgovoru za Euronews Srbija.

Komentari (0)

Srbija