Politika

Transparentnost Srbija: ODIHR ponovio naše tvrdnje

Komentari

Autor: FoNet

19/12/2023

-

13:12

Transparentnost Srbija:  ODIHR ponovio naše tvrdnje
Transparentnost Srbija: ODIHR ponovio naše tvrdnje - Copyright Tanjug/Irfan Ličina, FoNet/Marko Dragoslavić, Ana Paunković

veličina teksta

Aa Aa

Transparentnost Srbija (TS) saopštila je danas da je posmatračka misija Kancelarije za ljudska prava i demokratske institucije (ODIHR) već u preliminarnom izveštaju istakla ne samo nedostatke zakonskih rešenja, već i brojna ozbiljna kršenja zakona tokom kampanje i izbornog dana na koje TS upozorava godinama.

U izveštaju Međunarodne misije za posmatranje izbora navodi se da su uočeni slučajevi kupovine glasova, fotografisanja listića i uticaja na birače za koga da glasaju, što su krivična dela. I ako su dokazi o mehanizmima kupovine glasova predstavljani i pre izbora, tužilaštvo ne samo da nije reagovalo, već je odgovornost prebacivalo na izborne komisije.

Pasivnost istražnih organa je rezultirala kršenjem zakona takvih razmera da krivična dela nisu skrivana čak ni od međunarodnih posmatrača koji su obilazili pojedina izborna mesta, ističe Transparentnost. Oni su, između ostalog, uočili najmanje devet slučajeva kupovine glasova, 22 birača koji su fotografisali svoje glasačke listiće i 20 pokušaja uticaja na birače za koga da glasaju.

Pored podsećanja na brojna pitanja koje je Srbija trebalo da reši na osnovu ranijih preporuka ODIHR, sada se u izveštaju pominju i novi problemi, a jedna od njih je mogućnost da birači menjaju mesto prebivališta kako bi glasali na lokalnim izborima u više mesta, kada se izbori ne održavaju svuda istovremeno.

"U vezi sa finansiranjem kampanje i zloupotrebom javnih resursa, nalazi ODIHR se u velikoj meri podudaraju sa onim na šta ukazuje i za šta se zalaže TS, a to su uvođenje ograničenja troškova kampanje, da bi se umanjila neravnopravnost učesnika na izborima i regulisanje potrošnje 'trećih lica', kao mehanizma za zaobilaženje pravila za finansiranje kampanje", navodi se u saopštenju Transparentnosti Srbija i dodaje:

"Misija ODIHR navela je da im je ukazano na masovnu predizbornu podelu novca građanima, posebno ranjivim grupama sa niskim primanjima. U Izveštaju se naglašava da je u kampanji dominirao aktuelni predsednik, a da su je obeležili jaka polarizacija, agresivna retorika, diskreditovanje ličnosti, verbalno nasilje i zapaljivi govor".

Osnovne slobode u kampanji, kako dodaju, prema oceni ODIHR, narušene su pristrasnošću u medijima, pritiscima na zaposlene u javnom sektoru i zloupotrebom javnih resursa.

"Kontrola poštovanja pravila koja i sada postoje za javne funkcionere bila je, po oceni TS neadekvatna, a i ODIHR je u svom izveštaju ukazao na nedostatke u ovoj oblasti. Tako se navodi da je "odsustvo javne intervencije Agencije za sprečavanje korupcije u vezi sa zloupotrebom javnih funkcija umanjilo odvraćajuće dejstvo njenih sankcija", dodaje Transparentnost.
 

Komentari (0)

Srbija