Politika

Priština traži 1.247 artefakata koji se čuvaju u Srbiji, objavljeni detalji pisma poslatog Narodnom muzeju

Komentari

Autor: FoNet

20/05/2021

-

10:11

Priština traži 1.247 artefakata koji se čuvaju u Srbiji, objavljeni detalji pisma poslatog Narodnom muzeju
Priština traži 1.247 artefakata koji se čuvaju u Srbiji, objavljeni detalji pisma poslatog Narodnom muzeju - Copyright Google Maps

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Narodnog muzeja Kosova Ajet Ljeci obratio se pismom Narodnom muzeju u Beogradu, Etnografskom muzeju u Beogradu i Srpskoj akademiji nauka i umetnosti sa zahtevom da se Kosovu vrate artefakti koji se i dalje čuvaju u Srbiji, prenosi Ekonomija onlajn.

"U ime Nacionalnog muzeja Kosova, želim da vas podsetim na neispunjenu obavezu vraćanja artefakata iz arheološke i etnografske kolekcije Kosova. Iako uzete sa Kosova krajem devedesetih za namenu privremene izložbe u Srbiji i sa obavezom vraćanja, naši artefakti su i dalje nepravedno zadržani u vašim dotičnim muzejima", navodi se u pismu Ljecija.

Kosovo traži 1.247 eksponata

U saopštenju Ministarstva kulture, omladine i sporta Kosova se navodi da je zahtev Nacionalnog muzeja Kosova kroz propratno pismo podržala ministarka spoljnih poslova Donika Gervala i ministar kulture Hajrula Čeku. 

"U oba pisma se obrazlažu obaveza Srbije i relevantnih institucija da vrate ovu kolekciju na osnovu potpisanih sporazuma koji predviđaju privremeno izlaganje u Beogradu i njegovog povratka, Uneskove konvencije o povratku kulturnog nasleđa u zemlju porekla i Ahtisarijev paket koji obavezuje Srbiju da na Kosovo vrati kolekciju", kaže se u saopštenju. 

Iz nacionalnog muzeja Kosova navode da su artefakati iz arheološke i etnografske zbirke Kosova uzeti sa Kosova krajem 1990-ih za privremenu izložbu u Srbiji i sa obavezom da se vrate, ali da to nije učinjeno. 

"Ukupan broj artefakata arheološke i etnografske zbirke Kosova koji se nepravedno čuvaju u Srbiji je 1.247. Moraju se što pre vratiti u zemlju porekla", naveo je Ljeci. 

Podrška vlade

On je predložio da se osnuje radna grupa sastavljena od predstavnika četiri Narodnog muzeja Kosova, Etnografskog muzeja Kosova, Narodnog muzeja u Beogradu i Etnografskog muzeja u Beogradu, kao i od međunarodnih stručnjaka muzeologije, prenosi Kosovo onlajn. 

Zadatak ove radne grupe bio bi, kako je naveo, da "izradi plan i nadgleda proces povratka svih artefakata na Kosovo".

"Hvala vam unapred na saradnji. Čekaću vaš odgovor i priliku da zakažem prvi sastanak naših instucija", navodi se u pismu.

U pismu koji su potpisali ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala i ministar kulture Hajrula Čeku navodi se da u ime vlade Kosova direktor Nacionalnog muzeja ima punu podršku u svojim zahtevima. Kosovske institucije, kako dodaju, će obezbediti neophodnu podršku Nacionalnom muzeju Kosova u ispunjavanju ovog cilja.

"Podržavamo njihov predlog za formiranje zajedničke radne grupe između muzeja Kosova i Srbije, uz prisustvo međunarodnih stručnjaka kako bi se napravio nacrt plana i nadgledao proces vraćanja artefakata na Kosovo. Zahtevamo institucionalno odgovornost muzeja u Beogradu, kao i političku odgovornost vlade u Beogradu da ispune ovu međunarodnu obavezu. Istovremeno, obećavamo da nećemo stati sve do trenutka dok se ne vrate svi delovi kolekcije u našu zemlju", navodi se u pismu, prenosi kosovapress.com.

Komentari (0)

Srbija