Politika

Postizborna drama: Ivanji i Bilbija za Euronews Srbija o protestima i zahtevima opozicije za ponavljanje izbora

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/12/2023

-

15:22

Postizborna drama: Ivanji i Bilbija za Euronews Srbija o protestima i zahtevima opozicije za ponavljanje izbora
Postizborna drama: Ivanji i Bilbija za Euronews Srbija o protestima i zahtevima opozicije za ponavljanje izbora - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

O izborima, postizbornim protestima opozicije i o primedbama na neregularnosti u izbornom procesu za Euronews Srbija su govorili novinar nedeljnika Vreme Andrej Ivanji i urednik u Politici Bojan Bilbija.

Andrej Ivanji je rekao da se dogodio niz događaja koji je ulio veliko nepoverenje u rad institucija koje treba da kontrolišu izbore i da se staraju da izborni proces prođe kako treba. ističe i da su međunarodne posmatračke misije dale vrlo oštar izveštajo izborima u Srbiji i da je sve to stvorilo veliki pritisak.

Ivanji smatra da su se institucije još u predizbornom periodu "pravile lude", i da ni Tužilaštvo ni izborne komisije nisu reagovale da provere da li se utborni proces odvija kako treba.

"Ne radi se o tome da li je bilo prekršaja, nego se radi o tome da li to može da utiče na finalni ishod izbora", rekao je Ivanji i dodao da, ako je delić onoga što se priča za Beograd tačno, onda to merodavno utiče na konačne rezultate, što, kako je dodao, i Crta ukazuje u svom izveštaju. 

Kompletno gostovanje Andreja Ivanjija na Euronews Srbija pogledajte u video prilogu: 

Euronews

Urednik u listu politika Bojan Bilbija kaže da je Vladimir Bilčik ocenio da je izborni proces u celini bio regularan i dobro sproveden i dodaje da je najveća zamerka međunarodnih posmatrača prisustvo predsednika Vučića u kampanji. 

"To je glavna zamerka, a ovo što smo čuli oko nekakvog navodnog dovoženja birača, krađe glasova i svih tih stvari - zaista nijedan dokaz za to nismo videli. I da bismo ozbiljno o tome govorili, morali bismo najpre da vidimo te dokaze. Ali oni ne treba da budu prijavljeni meni ili vama, već da se nadležnim organima to preda", rekao je Bilbija.

Dodaje da se vide pojačane tenzije u društvu i da su aktivisti izašli na ulice sa zahtevom da se poništi čitav izborni proces u kojem je neko pobedio sa 900.000 glasova razlike. Bilbija kaže i da ga čudi to što neko posle toliko izbornih ciklusa uzastopno nije spreman da čestita izbornu pobedu i da pruži ruku i da se ide ka nekom zaoštravanju za koje smatra da neće doneti nikakve rezultate. 

Kompletno uključenje Bojana Bilbije u program Euronews Srbija pogledajte u video prilogu: 

Euronews

Komentari (0)

Srbija