Politika

Tenzije između pristalica lokalne vlasti i opozicije u Novom Pazaru nakon objavljivanja rezultata izbora

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/12/2023

-

11:22

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Opozicione stranke na lokalnom nivou u Novom Pazaru organizovale su protest "Zaštitimo izbornu volju, ustanimo protiv izborne krađe" i prevođeni opozicionim liderima šetnjom kroz centar grada iskazili, kako oni kažu, nezadovoljstvo prekrajanjem izborne volje. U jednom trenutku umalo je došlo i do incidenta sa pristalicama SDP-a okupljenim ispred Gradske uprave. 

Prema prvim preliminarnim rezultatima gradske izborne komisije, većinu u gradskoj skupštini Novog Pazara trebalo bi da ima SDP Rasima Ljajića u koaliciji sa SNS-om i SPS-om. Međutim, sa ovim informacijama i sa ovim rezultatima gradske izborne komisije nije saglasna opozicija u Novom Pazaru koju čine SDA, SPP i nova stranka, odnosno Građanski Pokret Sandžaka.

Kako javlja reporter Euronews Srbija iz Novog Pazara, oni su povodom toga juče organizovali drugi protest po redu, gde su šetali glavnim gradskim ulicama u Novom Pazaru. Međutim, kada su stigli do zgrade gradske uprave, tu su naišli na pristalice SDP koji su ispred zgrade gradske uprave na velikom video zidu gledali utakmicu. U tom trenutku je policija reagovala i sprečila veće incidente. 

Analitičar Teo Taraniš za Euronews Srbija kaže da je tokom samog izbornog dana sve prošlo manje-više bez većih neregularnosti.

"Izborni dan je protekao u jednoj fer, korektnoj atmosferi i tu niko od aktera nije imao neke preterane zamerke na sam tok izbornog dana. Međutim, problem je nastao nakon što su saopšteni prvi preliminarni rezultati izbora i gde su političke partije koje su do sada bile u opoziciji, a trebalo bi po tim rezultatima da nastave da budu u opoziciji, izrazile svoje nezadovoljstvo i neslaganje sa tim rezultatima. I mi smo, evo, tokom jučerašnjeg dana videli već drugi protest opozicije protiv tih rezultata i to možemo da tumačimo generalno u kontekstu cele situacije kao neku vrstu pritiska na institucije, odnosno na gradsku izbornu komisiju", rekao je Taraniš.

Dodaje da sve vreme dok traje brojanje glasova "opozicija vrši neku vrstu pritiska na gradsku izbornu komisiju".

"Sa druge strane, sve to je doprinelo podizanju tenzija u gradu, od društvenih mreža, pa do ulica. I evo, videli smo juče bukvalno situaciju na ivici incidenta, a to nas uvodi u jedan period nestabilnosti, što političke, što bezbednostne. Veliko je pitanje da li će na ovome što smo gledali juče sve i da se završi", rekaoje Taraniš.

Podsetimo, građane su na protest pozvali predstavnici Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka, Stranke pravde i pomirenja (SPP) i Građanskog pokreta Sandžaka (GPS) da bi, kako su naveli, "zaštitili izbornu volju i ustali protiv izborne krađe", nakon tvrdnji opozicije da je u toku izbornog dana došlo do brojnih neregularnosti.

Komentari (0)

Srbija