Politika

Članovi RIK i GIK ispred liste SPN: Sumnje na neregularnosti su tolike da bi njima trebalo da se bavi Tužilaštvo

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/12/2023

-

14:40

Članovi RIK i GIK ispred liste SPN: Sumnje na neregularnosti su tolike da bi njima trebalo da se bavi Tužilaštvo
Članovi RIK i GIK ispred liste SPN: Sumnje na neregularnosti su tolike da bi njima trebalo da se bavi Tužilaštvo - Copyright FoNet/Miki Jevtović

veličina teksta

Aa Aa

Sumnje na izborne neregularnosti su tolike da bi njima trebalo da se bavi Tužilaštvo za organizovani kriminal, poručili su članovi Republičke i Gradske izborne komisije iz redova liste "Srbija protiv nasilja". Istakli su i da su za četiri sata, koliko im je bio dozvoljen uvid u birački materijal, uspeli da ustanove da je biračko pravo ostvarilo nešto više od hiljadu birača koji ne stanuju na prijavljenim adresama.

"Mi smo radili juče najmanje četiri sata. Dakle, već smo došli do ponoći i posle ponoći. Do tog vremena smo uspeli da obradimo 1.300 upita i da ustanovimo da je 30 odsto građana na tim izborima održanim pre nekoliko dana, koje očigledno ne žive na tim adresama na kojima su prijavljeni, na kojima imaju prebivalište, ostvaruju pravo glasa. Ko su ti građani, to je zapravo pravo pitanje za Ministarstvo unutrašnjih poslova i javno tužilaštvo i kako je moguće da je došlo do takvih malverzacija", rekao je u obraćanju medijima ispred RIK-a Tanasije Marinović, član RIK sa liste "Srbija protiv nasilja".

Zamenik člana RIK u stalnom sastavu, Vladimir Dragaš, dodao je da predsednik RIK svojom izjavom minimizuje ceo slučaj. 

"Dakle, jedan slučaj smo uspeli da sprečimo, ali pitanje je koliko takvih slučajeva još bilo i pitanje je da li su se ti slučajevi ograničili samo na Beograd", rekao je Dragaš.

Podsetimo, predsednik RIK, Vladimir Dimitrijević rekao je pre dva dana da RIK nije nadležan, niti može postupati po podnetom zahtevu dela opozicije o ponavljanju izbora u Beogradu.

Komentari (0)

Srbija