Politika

Vučević prisustvovao obeležavanju Dana Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane

Komentari

Autor: Tanjug

22/12/2023

-

16:40

Vučević prisustvovao obeležavanju Dana Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane
Vučević prisustvovao obeležavanju Dana Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane - Copyright Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović prisustvovali su danas svečanosti povodom obeležavanja Dana Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, i tom prilikom Vučević je naglasio da je ratno vazduhoplovstavo Vojske Srbije imalo snažnu podršku u kupovini novog, ali i u opremanju i modernizaciji postojećeg naoružanja i vojne opreme.

"Čak i danas kada slavimo 111 godina našeg RV i PVO, kao vida Vojske, mi smo daleko jači nego što smo to bili juče. I kada to kažem ne govorim slikovito, nego suštinski. Daleko smo snažniji iz dana u dan, ali ne možemo stati, nego nas to obavezuje da više radimo i više razumemo kakvi su izazovi pred otadžbinom. Mnogo posla nas čeka u predstojećem periodu i očekujem od svih pripadnika da čuvate naše nebo, da nebo bude sigurnije", rekao je Vučević.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

 

Prema njegovim rečima, veliki iskorak napravljen je s bespilotnim letelicama, i dodao da će i tu biti još posla kako bismo bili jači, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Kako je istakao, u ovim ne lakim geopolitičkim okolnostima uspevamo da pokažemo našu "srpsku kreativnost" i da damo dobar odgovor na sve izazove.

"Čestitam svim jedinicama u sastavu RV i PVO njihov Dan i želim da svi budu zadovoljniji, da se osete posebno i privilegovano što su se opredelili za poziv da služe svojoj državi, da služe otadžbini Srbiji. Živela naša vojska i živela naša jedina otadžbina. Živela Srbija", rekao je Vučević i poželeo svima srećne predstojeće božićne i novogodišnje praznike.

Komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-potpukovnik Duško Žarković naglasio je da se malo zemalja u svetu može pohvaliti jubilejima kao što su 100 godina nacionalne vazduhoplovne industrije i 100 godina od formiranja meteorološke službe u RV i PVO, što je obeleženo u 2023. godini.

"I ove godine nastavljeno je intenzivno opremanje Ratnog vazduhoplovstva i PVO, uvođenjem u operativnu upotrebu transportnih aviona, daljinski pilotiranih vazduhoplova i osmatračkih radara, a u toku su neposredne pripreme za prihvat višenamenskih helikoptera, raketnih sistema i radara velikog i srednjeg dometa", istakao je general Žarković.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

 

Prema njegovim rečima, u godini pred nama nastaviće se sa opremanjem savremenim sredstvima i sistemima, ali i s remontom i modernizacijom ključnih borbenih sredstava.

Na svečanosti u Domu vazduhoplovstva u Zemunu sumirani su rezultati rada u prethodnoj godini, a potom je za dugogodišnju saradnju i podršku dodeljena Plaketa Ratnog vazduhoplovstva i PVO Akcionarskom društvu "Telekom Srbija".

Tom prilikom, general Žarković uručio je Plaketu direktoru sektora za korporativnu bezbednost Milošu Protiću.

Centralnoj svečanosti prisustvovali su i članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba, predstavnici lokalnih i verskih zajednica i brojni gosti koji su nakon završene ceremonije bili u prilici da obiđu i izložbu "100 godina nacionalne vazduhoplovne industrije" u galeriji "Ikar".
 

Komentari (0)

Srbija