Politika

Brnabić: Opozicija, CRTA i druge NVO pokušavaju da destabilizuju zemlju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/12/2023

-

17:41

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Srbije Ana Brnabić je na varendnoj konferenciji za novinare u Vladi Republike Srbije, reagovala na prethodno organizovano obraćanje Posmatračke misije CRTA koja je iznela osnovanu sumnju da je na izborima 17. decembra došlo do organizovanih migracija birača u obimu koji je, kako su naveli, presudno uticao na ishod veoma tesnih izbora za Skupštinu Beograda. 

Brnabić je istala da CRTA nijednu od danas navedenih nepravilnosti nije konstatovala kroz zapisnike, niti iste predala ni Republičkoj, ni Gradskoj izbornoj komisiji, kao ni Tužilaštvu, te zatražila da Posmatračka misija uputi izvinjenje srpskom narodu iz Republike Srpske.

"Čuli smo samo insinuacije, nagađanja, poluinformacije, zanimljive kvazi analize, anonimne dojave i to sve lepo spakovano za jedan politički kontekst koji tera vodu na njihovu vodenicu", rekla je ona i nastavila:

"Primorana sam da reagujem, a posebno iz prostorija Vlade Republike Srbije, a ne iz SNS. Reagujem na ono što slušamo od nedelje uveče, odnosno od ponedeljka ujutru, kada su se predstavnici opozicije Đilasove liste 'Srbija protiv nasilja' opasuljili, tačnije kada im je proradio softver i konačno videli rezultate, pa su se uverili da su izgubili i krenuli da osporavaju izbore, ali to nisu uradili nikako pre. Od tada sve to slušamo, kako od njih, tako od NVO, organizacija civilnog drštva koje imaju jasnu ulogu u svemu"

Euronews

 

Kako kaže, ništa od navedenog nema veze ni sa SNS, ni sa listom "Srbija ne sme da stane", odnosno "Beograd ne sme da stane".

"Ovo je direktna destabilizacija Srbije i direktan pokušaj rušenja ustavnog poretka Srbije i ni u jednoj normalnoj zemlji se ne dešava da imate ovakve optužbe koje idu po celom svetu, u kojima optužujete državu da je lažirala izbore bez ikakvog pruženog dokaza. Kako iz opozicije, kako iz civilnog sektora", rekla je Brnabić.

Brnabić je pozvala opoziciju i NVO da se javno izvine srpskom narodu u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, jer su lagali da je 40.000-50.000 njih učestvovalo na izborima u nedelju u Beogradu, jer je, kako je istakla, na konferenciji za novinare Crta nepobitno pokazala da to nije istina i "odjednom nestade priča o tome".

Onda je, dodala je ona, ubačena priča o internim migracijama u Srbiji, da su ljudi iz unutrašnjosti prijavljivali prebivalište u Beogradu, pa je i to demantovano činjenicama da je, u odnosu na prethodne izbore, glavni grad imao svega 12.000 birača više, ili 0,8 odsto.

Na pitanje o tome kako su glasači iz RS mogli da glasaju i na lokalnim izborima u Beogradu, Brnabić je odgovorila da niko ne može da ima dva prebivališta, jer to reguliše zakon, ali nije mogla da odgovori kako su to mogli uraditi predsednik RS Milorad Dodik i neki drugi političari, koji su se i fotografisali pored glasačkih kutija.

Ona je negirala i da su autobusi iz RS u nedelju masovno dolazili pred Arenu i rekla da je videla samo jedan, a da su sve tvrdnje o tome "bile skeč da pozovu ljude na ulice".

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Kaže da nema tih silnih prigovora o kojima govore, već samo par nekih primedbi i slučajeva koji su upućeni, što će naravno institucije da obrade u skladu sa zakonom.

"Od svih protesta ispred RIK-a, štrajkova glađu, ludila kojima svedočimo evo već peti dan, broj prigovora i žalbi RIK-u i GIK-u značajno je manji nego posle izbora u aprilu 2022. godine. To je ta politika insinuacija", rekla je i potom dodala:

 "Čak i je ODIHR preliminarni izveštaj rekao da na 93 procenta biračkih mesta na kojima su imali posmatrače da nije bilo nikakvih neregularnosti i da je sve prošlo u najboljem redu"

Kaže da ima 150.000 članova biračkih odbora u celoj Srbiji, od kojih je samo 11 odsto sa liste "Srbija ne sme da stane", dok su ostali iz opozicije.

"Valjda je logično da ja pitam sve njih, koje su onda to nepravilnosti? Nego da oni pitaju nas i kažu imate nepravilnosti. Pa, gde su vam? Gde ste ih napisali? Gde ste ih prijavili? Osim što uzbunjujete narod. Već koliko večeras ili ujutru čekam da smisle sledeću novu laž", rekla je ona.

CRTA: 17. decembra došlo do organizovanih migracija birača


Kroz svedočanstva pojedinih predstavnika institucija i građana, čiji identitet nisu otkrili, kao i statističkim analizama i posmatranjem na terenu, posmatračka misija CRTA utvrdila je, kako navodi, da je organizovana migracija birača fenomen koji je uticao na beogradske izbore 17. decembra.

Posmatrači Crte su na 71 biračkom mestu u Beogradu uočili primere organizovanog dovođenja birača, nadgledanog glasanja, mogućih manipulacija identitetom birača. Oni su saopštili da su primere takvih manipulacija videli u beogradskim opštinama Čukarica, Novi Beograd, Vračar, Voždovac i Zemun, ali nisu otkrili o kojim je konkretno biračkim mestima reč.

Kako je rečeno, oni su pokušali da utvrde nepravilnosti na osnovu retkih imena, radeći analizu podataka koji su obuhvatali samo one ljude koji se za parlamentarne izbore 2022. nisu nalazili na biračkom spisku u Beogradu, ali se ove godine nalaze.

"Tim putem smo došli do 12.000 ličnih imena i prezimena za koje sa relativnom sigurnošću možemo da kažemo da su novi u Beogradu što može da bude proizvod nekoliko stvari - prirodna migracija, novi birači, potencijalna fiktivna i namerna migracija birača. Ovom analizom ne možemo da ukažemo na obim ovakve migracije ali možemo da pokažemo kakav je to obrazac odnosno kako je to sprovedeno", rekao je na konferenciji za medije Vojislav Mihajlović iz Crte.

Euronews/Ana Mihaljčić

 

O obimu i rasprostranjenosti, kako su naveli, manipulacija biračkim spiskom, CRTA je još pre izbora dobijala informacije od različitih izvora koji su upućivali na nelegalne postupke organa lokalnih samoupava i najviših republičkih organa izvršne vlasti sa ciljem oblikovanja izbornih rezultata u Beogradu u koristi vladajuće stranke.

Krucijalne dokaze, navodi se u izveštaju, prikupili su tokom izbornog dana posmatrači Crte koji su načinili i veliki broj foto i video snimaka organizovanog dovođenja birača iz drugih gradova u Srbiji i inostranstvu u Beograd.

Podatak da je u Beogradu ove godine bilo oko 12.000 birača više nego prošle godine, u četvrtak je pomenuo i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je objasnio da je poznato da su prirodne migracije prema Beogradu velike i dodao da je u svim drugim mestima bio manji broj birača nego na prethodnim izborima. Inače, i zvanični podaci GIK-a o broju birača u prestonici ove i prošle godine, objavljeni pre izbora, pokazuju da je ove godine birački spisak u Beogradu bio puniji za oko 12.500 imena.

 

Komentari (0)

Srbija