Politika

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave: Birački spisak ažuran, tvrdnje o "fantomskim biračima" neistinite

Komentari

Autor: Tanjug

25/12/2023

-

14:57

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave: Birački spisak ažuran, tvrdnje o "fantomskim biračima" neistinite
Tanjug/Irfan Ličina - Copyright Tanjug/Irfan Ličina

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) još jednom jasno i nedvosmisleno ističe da je jedinstveni birački spisak jedna od najžurnijih evidencija u Republici Srbiji i da nikad nije bio uređeniji, te da su tvrdnje o postojanju tzv. "fantomskih birača" apsolutno neistinite i paušalne.

Kako navodi Ministarstvo, saopštenje se objavljuje u jeku nasilnih demonstracija pojedinih opozicionih stranaka i na dan kada su pristalice Dragana Đilasa, kako oni kažu, započeli "blokadu" MDULS.

Ministarstvo podseća da je birački spisak do 2012. godine vodila svaka opština, odnosno grad za sebe i da je takav način vođenja imao nedostatke.

Kako kažu, otkako su 2012. godine objedinjeni svi podaci i uspostavljen Jedinstveni birački spisak, obezbeđena je puna kontrola, tačnost i ažurnost podataka. MDULS naglašava da je Ministarstvo u poslednjih jedanaest godina kontinuirano radilo na unapređenju ove baze podataka, te da su rezultati tog rada vidljivi.

"Prvenstveno, ukazujemo na to da je od uspostavljanja Jedinstvenog biračkog spiska 2012. godine evidencija prebivališta, odnosno boravišta građana povezana sa biračkim spiskom, što znači da kada građanin promeni prebivalište, taj podatak se u roku od 24 časa ažurira od strane opštinske, odnosno gradske uprave jedinice lokalne samouprave zadužene za deo biračkog spiska na čijem je području izvršena promena", saopštilo je Ministarstvo.

MDULS navodi da je od 2019. godine sa biračkim spiskom povezalo i matične knjige, tako da kada lice premine, u najkraćem roku se briše iz biračkog spiska od strane ovlašćenog lica za ažuriranje biračkog spiska. Ista procedura je i u slučaju promene prezimena, jer se i taj podatak odmah evidentira u biračkom spisku.

Tanjug/Dimitrije Nikolić, Nebojša Raus, Euronews

 

"Takođe, 2019. godine pripremljen je i Priručnik za sprovođenje Zakona o jedinstvenom biračkom spisku za potrebe službenika koji obavljaju ove poslove, kao pomoćno sredstvo u njihovom svakodnevnom radu, a 2020. godine uspostavili smo i kontrolu prijave građana za glasanje u inostranstvu", ističe se u saopštenju.

MDULS podseća javnost i na to da je napravilo posebnu veb stranicu sa informacijama za građane, putem koje oni mogu proveriti da li su upisani u birački spisak i na kom biračkom mestu mogu ostvariti svoje biračko pravo, a slepim i slabovidim licima takođe je omogućeno da elektronskim putem provere da li su upisana u birački spisak.

Od 2021. godine na internet stranici MDULS na svaka tri meseca do zaključenja biračkog spiska objavljuje se broj birača razvrstanih po jedinicama lokalne samouprave, a po zaključenju biračkog spiska omogućava se uvid u podatke o imenima i prezimenima svih birača u Srbiji po biračkim mestima.

U cilju dodatnog unapređenja Jedinstvenog biračkog spiska, MDULS, u saradnji sa Kancelarijom za informacione tehnologije i elektronsku upravu, uspostavilo je i elektronsku uslugu na Portalu eUprava – Zahtev za upis, odnosno promenu podataka u Jedinstvenom biračkom spisku.

Ova usluga građanima omogućava da posredstvom ovog portala izvrše uvid u podatke koji se o njima vode u biračkom spisku, podnesu zahtev za njihov upis ili promenu, kao i da im odgovarajuće rešenje bude dostavljeno u obliku elektronskog dokumenta u njihovo eSanduče.
Usluga je besplatna, a svaka osoba može isključivo za sebe da podnese zahtev, podseća Ministarstvo.

Ministar Aleksandar Martinović izjavio je da je sve navedeno vrlo dobro poznato Draganu Đilasu, Miroslavu Aleksiću, Mariniki Tepić i ostalim liderima liste "Srbija protiv nasilja", i dodao da njih, kao protagoniste tuđinskih interesa, činjenice ne zanimaju.

Martinović je ocenio da je njihov cilj da, bez obzira na slobodno izraženu volju naroda na izborima 17. decembra, silom preuzmu vlast u Srbiji i da potpuno promene njenu unutrašnju, a naročito spoljnu politiku, po diktatu pojedinih međunarodnih centara moći, odnosno, kako je predsednik Vučić rekao, da od Srbije naprave "lutku na kanapima".

"Međutim, MDULS će svom snagom da bude uz predsednika Republike Aleksandra Vučića i da bude privrženo njegovoj politici Srbije kao suverene i slobodne države, koja samostalno donosi najvažnije političke odluke i koja se snažno ekonomski razvija kao politički stabilna, demokratska i pravno uređena država", zaključio je Martinović.

Ranije danas, grupa studenata okupila se ispred zgrade Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave u Beogradu, zahtevajući preispitivanje biračkih spiskova i ispitivanje nepravilnosti koje su navodno uočene tokom izbora.
 

Komentari (0)

Srbija