Politika

Stano: Pozdravljamo odluku Beograda o vozilima sa KiM, očekujem od Prištine da odgovori slično

Komentari

Autor: Tanjug

26/12/2023

-

13:18

Stano: Pozdravljamo odluku Beograda o vozilima sa KiM, očekujem od Prištine da odgovori slično
Stano: Pozdravljamo odluku Beograda o vozilima sa KiM, očekujem od Prištine da odgovori slično - Copyright Prinskrin/Youtube/European Commission

veličina teksta

Aa Aa

Portparol EU Peter Stano izjavio je danas za Tanjug da EU pozdravlja odluku Srbije da se omogući sloboda kretanja svim vozilima sa Kosova i Metohije i istakao da je ona pozitivan korak u implementaciji Sporazuma o putu normalizacije, kao i dosadašnjih obaveza Dijaloga u vezi sa slobodom kretanja.

"To pokazuje da je napredak u procesu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije moguć. To takođe predstavlja korak u pravom smeru ka boljoj regionalnoj i evropskoj integraciji Zapadnog Balkana, što u konačnici koristi građanima regiona. Ova odluka otvara put za potpuno ukidanje režima nalepnica", rekao je Stano.

Istakao je da EU sada očekuje da Priština odgovori na sličan način.

Vlada Srbija donela je u ponedeljak odluku da se omogući sloboda kretanja svim vozilima sa Kosova i Metohije, a koja će početi da važi od 1. januara.

Kako je ranije objasnio direktor Kancelarije za KiM Petar Petković omogućavanje učešća u saobraćaju na putevima svih vozila koja su registrovana od strane privremenih institucija samouprave u Prištini vrši se isključivo iz praktičnih razloga, radi olakšavanja položaja pojedinaca i omogućavanja njihove slobode kretanja.

Istakao je da ta odluka ne može da se tumači kao priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti takozvanog Kosova, ne prejudicira određivanje konačnog statusa i da ne može da se tumači kao pristanak Beograda na odstupanje od prava garantovanih Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244.

 

Komentari (0)

Srbija