Politika

Viši sud u Beogradu potvrdio: Sedmoro osuđeno zbog nasilja tokom protesta ispred Skupštine grada

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/12/2023

-

13:32

Viši sud u Beogradu potvrdio: Sedmoro osuđeno zbog nasilja tokom protesta ispred Skupštine grada
Viši sud u Beogradu potvrdio: Sedmoro osuđeno zbog nasilja tokom protesta ispred Skupštine grada - Copyright EPA/ANDREJ CUKIC

veličina teksta

Aa Aa

Viši sud u Beogradu presudama je potvrdio sedam sporazuma o priznanju krivičnih dela, na osnovu kojih je sedam osoba osuđeno zbog krivičnih dela nasilničko ponašanje na javnom skupu i/li za pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređjenja, izvršenih tokom protesta 24. decembra ispred Skupštine Grada Beograda.

Š.L. (23) je za krivično delo nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu osuđen uslovno na kaznu zatvora od tri meseca sa rokom provere od godinu dana, a izrečena mu je i novčana kazna od 10.000 dinara, navodi se u saopštenju tog suda.

Đ.R. (18) je proglašen je krivim za krivično delo nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu i osuđen na uslovnu kaznu zatvora od tri meseca sa rokom provere od godinu dana, kao i novčana kazna od 20.000 dinara.

O.V. (48) je za isto krivično delo osuđen na uslovnu kaznu zatvora od četiri meseca sa rokom provere od godinu dana, kao i novčana kazna od 20.000 dinara.

M.Z. (68) je za krivična dela nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu u sticaju sa krivičnim delom pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja osuđen na uslovnu kaznu od pola godine sa rokom provere od dve godine, a izrečena mu je i novčana kazna od 20.000 dinara.

S.S. (36) i V.N. (32) osuđeni su za ista krivična dela na uslovnu kaznu zatvora od po pola godine sa rokom provere od dve godine, kao i novčanu kaznu od po 20.000 dinara.

R.M. (38) je osuđen za krivična dela nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu u sticaju sa krivičnim delom pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja, na uslovnu kaznu zatvora od pola godine sa rokom provere od dve godine i novčanu kaznu od 20.000 dinara.

Sud je istovremeno odredio pritvor do 30 dana je određen A.M. (39), R.S (58). T.B. (26) i J.P. (54), zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo.

Njima je na teret stavljeno izvršenje krivičnih dela nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu u sticaju sa krivičnim delom pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja.

Osumnjičenima Š.S. (45), D.S. (54), R.A. (18), D.G. (36), P.D. (23) i R.D. (19) odlukom suda određena je mera zabrane napuštanja stana bez primene elektronskog nadzora.

Ovim osumnjičenima je na teret stavljeno izvršenje po jednog krivičnog dela nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu u sticaju sa krivičnim delom pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja, dok je okrivljenom R.D. (19) na teret stavljeno izvršenje krivičnog dela nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu.

U odnosu na okrivljenog P.P. (44) odbijen je kao neosnovan predlog za određivanje pritvora, te je određeno da se imenovani okrivljeni ima odmah pustiti na slobodu.

Protiv svih napred pomenutih rešenja dozvoljena je žalba krivičnom vanpretresnom veću Višeg suda u Beogradu, u roku od tri dana od prijema rešenja.

Svi osumničeni su ranije u tužilaštvu izneli odbranu, dok je tužilaštvo ukinulo zadržavanje Milici M. (37) i Stefanu M. (19) i oni su pušteni da se u daljem toku postupka brane sa slobode.

VJT: Sedmoro priznalo krivična dela, predložen pritvor za 11 osoba

Više javno tužilaštvo prethodno je saopštilo da su sedmorica osumnjičenih zbog nereda na protestu ispred Skupštine grada Beograda u nedelju 24. decembra nakon saslušanja priznali krivicu i zaključili sporazum o priznanju krivičnih dela na uslovne kazne zatvora i novčane kazne.

U saopštenju se ističe da su u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu tokom prethodnog dana i noći saslušani osumnjičeni za izvršenje krivičnih dela Pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja i / ili Nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi javnom skupu.

Svi osumnjičeni su na saslušanju izneli svoje odbrane.

Sedmorica osumnjičenih su nakon saslušanja priznali krivicu i zaključili sporazum o priznanju krivičnih dela na uslovne kazne zatvora i novčane kazne, koji sporazumi će biti prosleđeni na odluku o potvrđivanju Višem sudu u Beogradu.

Četvorica osumnjičenih Zoran M. (68) Srđan S. (36), Nikola V. (32) i Marko R. (38) zaključili su sporazume o priznanju krivičnog dela Nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi javnom skupu u sticaju sa krivičnim delom Pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja na uslovne kazne zatvora od 6 meseci s rokom provere od 2 godine i novčanu kaznu od 20.000 dinara, odnosno Marko R. na novčanu kaznu od 10.000 dinara.

Relja Đ. (18), Luka Š. (23) ii Vojislav O. (48) zaključili su sporazume o priznanju krivičnog dela Nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi i javnom skupu na uslovne kazne zatvora od 3 meseca s rokom provere od godinu dana i novčane kazne od 20.000 i 10.000 dinara.

Prema dvoje osumnjičenih tužilaštvo je ukinulo zadržavanje, Milici M. (37) i Stefanu M. (19) i oni su pušteni da se u daljem toku postupka brane sa slobode.

Nakon saslušanja tužilaštvo je predložilo sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu da prema 11 osumnjičenih odredi pritvor, da ne bi ponovili krivično delo u kratkom vremenskom periodu.

Pritvor je predložen za Stanoja Š. (45), Andreja R. (18), Gojka D. (36), Dimitrija R. (19), Pantu J. (54), Dimitrija P. (21), Branislava T. (26), Slavomira R. (58), Mateja A.(39), Predraga P. (44), Sašu D. (54)

Protiv svih osumnjičenih podnete su krivične prijave zbog navedenih krivičnih dela, povodom kojih će biti sprovedene dokazne radnje u skaćenom postupku, nakon čega će tužilaštvo odlučiti da li će protiv osumnjičenih podneti optužne predloge ili će obustaviti postupke.

 

 

Komentari (0)

Srbija