Politika

Ponavljaju se izbori u 20 opština u Srbiji: Gde se sve danas glasa i koji su dalji rokovi za formiranje vlasti

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

30/12/2023

-

09:56

Ponavljaju se izbori u 20 opština u Srbiji: Gde se sve danas glasa i koji su dalji rokovi za formiranje vlasti
Ponavljaju se izbori u 20 opština u Srbiji: Gde se sve danas glasa i koji su dalji rokovi za formiranje vlasti - Copyright Tanjug/Dimitrije Nikolić, Nebojša Raus, Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji je jutros u 7.00 časova počelo glasanje na 35 biračkih mesta i u 20 opština na kojima se ponavljaju izbori za poslanike Skupštine Srbije, kao i na tri mesta na kojima se ponavljaju izbori za odbornike Skupštine grada Beograda.

Na biračkim mestima gde se ponavlja glasanje za republičku skupštinu upisana su 19.543 birača.

Biračka mesta se zatvaraju u 20.00 časova, a do zatvaranja u toku je izborna tišina.

Gde se sve danas glasa

Izbori se ponavljaju na biračkim mestima na kojima nije bilo moguće utvrditi rezultate glasanja na parlamentarnim izborima održanim 17. decembra, kao i na onim mestima na kojima su poništeni rezultati glasanja zbog uočenih izbornih nepravilnosti.

Reč je o biračkom mestu broj 32 u Aranđelovcu, 5 i 26 u Koceljevi, 10 u Kosjeriću, 4 i 18 u Petrovcu na Mlavi, 6, 22, 25 i 37 u Svrljigu, 25 u Topoli, 16 i 8 u Ćupriji, kao i biračkim mestima 2 i 12 u opštini Bojnik.

Glasanje se ponavlja i na biračkim mestima 28 i 24 u Babušnici, 23 i 18 u Velikom Gradištu, biračkom mestu broj 2, 24 i 45 u Vlasotincu, na biračkom mestu broj 23 u Trsteniku, biračkom mestu 15 u Žagubici, broj 40 u Lebanu, broj 8 Plandištu, broj 24 u Raški, broj 40 u Tutinu.

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

Glasa se i na biračkim mestima broj 22 i 43 u gradskoj opštini Medijana u gradu Nišu, kao i na biračkom mestu broj 87 u Subotici.

Izbori se ponavljaju i na četiri biračka mesta u opštini Kula, i to na biračkim mestima 1, 7, 21 i 33.

U Beogradu se glasa na biračkom mestu broj 73 u gradskoj opštini Voždovac i biračkim mestima broj 15 i 122 na Novom Beogradu.

Novo izbori i 2. januara na osam biračkih mesta

Na sednici Republičke izborne komisije (RIK), održanoj 30. decembra, odlučivano je o prigovoru podnosioca Izborne liste "Srbija protiv nasilja" protiv Rešenja Izborne komisije grada Pančeva, koji je ustupljen Pokrajinskoj izbornoj komisiji kao nadležnoj instituciji.

Na sednici je doneto Rešenje o sprovođenju ponovnog glasanja na biračkim mestima na kojima je poništeno glasanje na izborima za narodne poslanike održanim 17. decembra 2023. godine, objavljeno je na sajtu RIK-a.

Ponovno glasanje biće održano u utorak, 2. januara 2024.godine, u vremenu od 7.00 do 20.00 časova, na biračkim mestima na kojima je rešenjima Republičke izborne komisije poništeno glasanje i to na biračkom mestu broj 4. u opštini Bački Petrovac; na biračkom mestu broj 11. u opštini Bački Petrovac; na biračkom mestu broj 2. u opštini Bela Palanka; na biračkom mestu broj 12. u opštini Bela Palanka; na biračkom mestu broj 37. u opštini Bela Palanka; na biračkom mestu broj 4. u opštini Beočin; na biračkom mestu broj 20. u opštini Mionica i na biračkom mestu broj 7. u opštini Petrovac na Mlavi.

RIK ima 96h da proglasi konačne rezultate

Nakon zatvaranja biračkih mesta, lokalne izborne komisije u roku od 96 časova treba da podnesu Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) zbirni izveštaj o rezultatima na svim biračkim mestima koja se nalaze na njihovoj teritoriji.

Rok za podnošenje prigovora traje 72 časa od zatvaranja biračkih mesta i utvrđivanja preliminarnih rezultata.

Glasanje na biračkom mestu se ponavlja ako je konstantovano da se na tom biračkom mestu ne mogu utvrditi rezultati glasanja ili ako je glasanje na tom biračkom mestu poništeno.

Ukoliko glasanje prođe bez nerelegularnosti, Republička izborna komisija ima rok od 96 sati od prijema svih zbirnih izveštaja o rezultatima glasanja da donese ukupni izveštaj o rezultatima izbora koji su održani 17. decembra, odnosno da proglasi konačne rezultate.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Nakon objavljivanje konačnih rezultata, RIK u roku od deset dana treba da dodeli mandate kandidatima za narodne poslanike po njihovom redosledu na izbornoj listi, počev od prvog kandidata sa izborne liste i izdaje uverenja o izboru za narodnog poslanika.

Rokovi za Skupštinu i Vladu

Kada se to i formalno desi, počinje da teče rok od 30 dana za održavanje konstitutivne sednice Skupštine Srbije, na kojoj će biti potvrđeni mandati novih poslanika.

Zakonski rok za izbor premijera i njegovog kabineta je tri meseca (90 dana) od dana kada je konstituisan parlament, a prvi korak u tom procesu su formalne konsultacije predsednika Srbije sa predstavnicima svih poslaničkih grupa.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je ranije da će nova Vlada biti formirana do kraja februara.

"Do kraja februara gledaćemo da završimo formiranje Vlade jer nas mnogo poslova čeka. Ako ne bude većine u republičkom parlamentu, što nije logično, pošto jedna lista ima 129 poslanika, a 126 je potrebno za većinu, verujem da ta većina može da bude i veća i značajno veća, možda čak i do dve trećine. Videćemo kako će to da ide", poručio je Vučić.

Euronews/Nataša Krstin

 

Međutim, ono što je izvesno jeste da će se formiranje vlasti u Beogradu čekati duže zbog neizvesne većine odbornika u gradskoj skupštini. Zakon kaže da Skupština grada ima rok od dva meseca nakon što GIK objavi konačne rezultate beogradskih izbora, da fomira vlast.

Poslovnik Skupštine grada Beograda nalaže da se konstituisanje skupštine grada vrši izborom predsednika Skupštine i postavljanjem sekretara. Nakon toga gradski parlament ima rok od dva meseca da izabere novog gradonačelnika.

Ako se to ne desi, formira se Privremeni organ kojeg imenuje predsednik Narodne skupštine u roku od dva meseca. Najmanje 45, a najviše 60 dana je rok dat Privremenom organu da pripremi, organizuje i sprovede nove izbore. 

Komentari (0)

Srbija