Politika

Izbornim listama koje su prešle cenzus svakog meseca iz budžeta 1,3 miliona evra

Komentari

Autor: Fonet

04/01/2024

-

12:43

Izbornim listama koje su prešle cenzus svakog meseca iz budžeta 1,3 miliona evra
Izbornim listama koje su prešle cenzus svakog meseca iz budžeta 1,3 miliona evra - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Peđa Vučković

veličina teksta

Aa Aa

Izborne liste koje su prešle cenzus na decembarskim izborima svakog meseca će ukupno dobijati iz republičkog budžeta nešto više od 1,3 miliona evra – pokazuje proračun koji je danas objavila organizacija Transparentnost Srbija.

Raspodela tog novca po izbornim listama zavisi isključivo od broja dobijenih glasova, a ne i od broja poslanika koji će "prihvatiti" mandate kada im ih dodeli Republička izborna komisija ili učestvovati u radu budućeg saziva Skupštine.

Kako se navodi, ako rezultati koje je RIK saopštio budu i konačni - lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" dobijaće 634.000 evra mesečno, a "Srbija protiv nasilja" oko 330.000 evra.

Koalicija NADA dobijaće oko 85.000 evra, grupa građana "Mi - Glas iz naroda" 80.800 evra, dok će koalicija Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije dobiti oko 105.000 evra, što je 57 odsto manje u odnosu na prethodni skupštinski saziv.

Kada je reč o manjinskim strankama najviše novca dobijaće Savez vojvođanskih Mađara - 33.400 evra, a najmanje Ruska stranka 5.900 evra mesečno.

"Koliko će dobijati pojedine stranke zavisi od njihovih koalicionih sporazuma, koji nisu javni dokumenti. Ministarstvo finansija, koje vrši isplate svakog meseca, uporno odbija da te podatke dostavi, čak i nakon što ih na to obaveže Poverenik za informacije", navela je Transparentnost.

Komentari (0)

Srbija