Politika

Mnogim tužiocima ističe rok tokom kojeg su bili na "pozajmici": Kako će se to odraziti na predmete koji su u fokusu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/01/2024

-

18:04

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Ukupno 27 tužilaca, koji učestvuju u najznačajnijim slučajevima poput "Ribnikara", Banjske, EPS-a, kriminalne grupe "Vračarci", konjičkog trenera optuženog za više silovanja, više neće postupati u tim predmetima, rečeno je za Euronews Srbija u Višem javnom tužilaštvu. Razlog je to što im je istekao rok tokom kojeg su bili pozajmici u tom tužilaštvu. Postavlja se pitanje šta to znači za procese koji su izazvali veliku pažnju javnosti?

Uplašeni da će ostati bez jednog od dvojice tužilaca na suđenju za masakr u Ribnikaru, roditelji ubijene dece podneli su peticiju Visokom savetu tužilaca u kojoj traže da on ostane na slučaju.  

"Roditelji su u njega stekli poverenje. On je tom predmetu posvećen zaista 24 sata dnevno. Ima predmet u malom prstu. Zaista bi bila velika šteta za postupak da on nastavi da radi u tom predmetu i da predmet spadne samo na jednog tužioca. Tu imate ogroman dokazni materijal, samo dokazni materijal sa elektronskih zapisa je oko devet terabajta. Znate koliko tu treba nekom da se sad upozna sa svim tim dokaznim materijalom", kaže advokat porodica dece ubijene u "Ribnikaru" Zora Dobričanin Nikodinović.

Broj tužilaca u VJT mogao bi da bude prepolovljen

U Višem javnom tužilaštvu pojašnjavaju da tužilački savet gotovo četiri godine nije izvršio izbor tužilaca. Konkurs koji je u toku traje mesecima i ne zna se kada bi mogao da bude okončan, zbog nove zakonske procedure koja nezadovoljnim kandidatima daje pravo na žalbu Ustavnom sudu. Dodaju, da ukoliko izbor ne bude završen do kraja meseca, broj tužilaca u VJT-u biće maltene prepolovljen.  

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

"Više javno tužilaštvo u Beogradu koje prema sistematizaciji treba da ima 103 javna tužioca, će početkom februara, ukoliko se izbori ne okončaju, praktično ostati da postupa sa svega 45 javnih tužilaca. Do kraja ovog meseca se u svoja matična osnovna tužilaštva vraća 14 upućenih tužilaca, koji su poslednje dve, tri ili čak pet godina radili u ovom tužilaštvu u koje su bili upućeni, dok se u decembru 2023. godine već vratilo 13 javnih tužilaca, kojima je isteklo upućivanje", navode u Tužilaštvu. 

Početak suđenja za masovno ubistvo u "Ribnikaru" inače je zakazan za 29. i 30. januar, a već nakon prva dva ročišta, jedan od dvojice tužilaca mogao bi da bude vraćen u Drugo osnovno tužilaštvo, odakle je i privremeno pozajmljen.

"Visoki savet tužilaštva nije izabrao nove tužioce"

Govoreći o tome kako je nastao problem, tužilac Radovan Lazić za Euronews Srbija kaže da Visoki savet tužilaštva nije ispunio svoju ustavnu obavezu i nije izabrao tužioce.

Euronews

"Inače je postojala praksa upućivanja bez izbora u javna tužilaštva istog ili višeg stepena, što više nije moguće. To je bilo moguće do maja prošle godine kada su stupila na snagu nova zakonska rešenja", objacio je Lazić i dodao da su se od maja promenile zakonske odredbe i da sada više nije moguće upućivanje u tužilaštvo višeg stepena.

Kako dodaje, problem je morao da bude rešen jedinim načinom koji zakon predviđa, a to je izbor u Tužilaštvo, a do toga u ovom trenutku nije došlo.

Novi tužioci moraće da se upoznaju sa predmetima

Upitan o tome šta će se sada dešavati sa predmetima koji su u fokusu javnosti, Lazić je rekao da će drugi tužioci iz Višeg tužilaštva u Beogradu preuzeti zastupanje optužnice.

"To neće imati procesne posledice, za razliku od toga kad se promeni sudija ili član sudskog veća. Tada to ima određene procesne posledice i proces počinje ispočetka. Ovde se postupak nastavlja tamo gde je stao, samo će biti problem što će nove kolege morati da se pripreme i da uđu u materiju. Međutim, to se u praksi i ranije dešavalo. To je opet stvar na kolegi koji dođe, ukoliko se on dobro pripremi, a ja verujem da hoće, neće biti nikakvih problema sa tužilaške strane", napominje tužilac Radovan Lazić.

Komentari (0)

Srbija